Të gjithë e dimë që është shumë e vështirë të ushqehesh shëndetshëm 100%. Megjithatë, në çdo shpenzim që bëjmë duam të jemi të sigurt nëse trupi jonë do të përfitojë nga ky produkt.
Siç rezulton, ka ushqime që shumë prej nesh i konsiderojnë të shëndetshëm dhe nuk janë të tillë. Më poshtë do të shihni disa nga këto ushqime që “hiqen” si të mira por nuk janë.
Bananet e thata
Bananet e thata edhe pse përmbajnë frutin në pjesën më të madhe, prodhuesit i shtojnë shije dhe sheqer.
Biskotat me drithëra
Ka shumë lloje të biskotave që përmbajnë vajra të dëmshme. Sigurohuni që të mos kenë maja, niseshte të modifikuar, ngjyra ose antioksidantë.
Ushqimet pa gluten
Gluteni është një proteinë që përmbajnë drithërat dhe është gjëja që bën të mundur përzierjen e miellit me ujë. Është e rrezikshme vetëm për njerëzit që nuk janë tolerantë ndaj glutenit, dhe ata përbëjnë vetëm 1% të popullsisë së Tokës. Të gjithë të tjerët nuk duhet të shmangin këto proteina pa u konsultuar me një mjek.
Fruta të thata dhe të ëmbla
Frutat e thata janë të shëndetshme në vetvete, por për t’i mbrojtur ato nga myku dhe për të ruajtur ngjyrën e tyre, ato trajtohen me fungicide dhe dioksid squfuri. Sa u përket frutave të ëmbla, përfitimi i tyre është edhe më i vogël për shkak të sasisë së madhe të sheqerit.
Djathi i përpunuar
Përveç faktit se ka shumë aditivë në djathin e përpunuar, ai përmban një sasi të madhe të natriumit. Për shembull, një sanduiç me 3 feta djathë të përpunuar do të mbulojë 2/3 e kërkesës ditore për këtë element.
Fruta dhe perime te konservuara
Prodhuesit u shtojnë perimeve të konservuara salcë, uthull, dhe sende të tjera që nuk janë me të vërtetë të shëndetshme. Për shembull, sipas ekspertes së ushqyerjes Nicole Rodriguez, një enë me fasule përmban rreth 3 lugë sheqer. Zgjidhni ato të ngrirat në vend të atyre të konservuara.
Perimet që kanë përmbajtje niseshte
Misri, dardha, patatet, kungujt përmbajnë më pak vitamina dhe minerale se perimet dhe frutat e tjera, por vlera e tyre kalorike është më e lartë. Kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i refuzoni këto perime – ju thjesht nuk rekomandohet të hani shumë prej tyre, nëse mbani një dietë.
Kosi
Kosi i blerë në dyqan përmban shumë sheqer dhe pak proteina. Përveç kësaj, ju nuk keni nevojë t’i përtypni ato, gjë që krijon përshtypjen se po hani diçka të lehtë. Zgjidhni kos me përmbajtje të ulët të sheqerit (më pak se 10 g për pjesë) dhe proteina të larta (rreth 6 g për pjesë).
Tërshëra
Të gjithë e dinë se tërshëra është e shëndetshme, por pak njerëz e dinë që tërshëra e bluar që i nevojitet vetëm 2-3 minuta për t’u gatuar, nuk është me të vërtetë e dobishme.
Sa më e vogël tërshëra, aq më shumë është përpunuar dhe aq më i lartë është indeksi i tyre glicemik, kështu që do t’ju sjellin kalori shtesë.