E kush nuk e shijon një filxhan kafe kur zgjohet? Pas ujit, është pija më e njohur në mbarë botën. Pse është lidhur me zgjimin në mëngjes? Për shkak të efektit të tij stimulues, i cili është për shkak të përmbajtjes së kafeinës.
Sa kafeinë përmban kafeja dhe cila është sasia e rekomanduar ditore?
Kafeja është burimi më i pasur i kafeinës: një filxhan (240 mL) përmban rreth 100 mg. Mesatarisht, të rriturit konsumojnë 220 mg kafeinë, që është e barabartë me afërsisht 2 filxhanë kafeje. Megjithatë, sipas udhëzimeve të fundit nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), konsumi i kafeinës deri në 400 mg konsiderohet i sigurt për popullatën e përgjithshme, sasia e kafeinës në katër filxhanë kafeje. Sasia e sigurt zvogëlohet përgjysmë (200 mg) për gratë shtatzëna dhe ato me gji.
Të mirat e kafesë
Kafeja, duke rritur rrjedhjen e gjakut në tru, rrit vigjilencën dhe qartësinë mendore. Sipas studimeve, konsumimi i moderuar i kafesë në ditë (2-3 filxhanë) mund të përmirësojë përqendrimin, kujtesën afatgjatë dhe të përmirësojë disponimin e një personi. Studiuesit zbuluan se efekti i kafesë në humor lidhet me rritjen e rezistencës ndaj depresionit, por edhe me reagime më të buta në kushte stresuese.
Në të njëjtën kohë, kur kafeja konsumohet në moderim, duket se përmirëson performancën atletike në sportet e qëndrueshmërisë, me intensitet të lartë dhe me fuqi. Pija popullore gjithashtu mund të përshpejtojë metabolizmin, duke e shtyrë trupin të djegë më shumë kalori, duke kontribuar gjithashtu në humbjen e yndyrës. Konkretisht, studimet kanë treguar se konsumimi i 100 mg kafeinë mund të rrisë shkallën metabolike me 3%-4%, duke djegur kështu afërsisht 100 kalori më shumë.
Të dhënat epidemiologjike mbështesin rolin e dobishëm të konsumit sistematik të moderuar të kafesë në ditë (2-3 filxhanë), pasi duket se lidhet me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kronike, si diabeti, sëmundjet kardiovaskulare, mbron nga rënia kognitive e lidhur me moshën dhe ndoshta parandalon sëmundjen e Alzheimerit, ndërsa të dhënat për uljen e rrezikut të sëmundjes së Parkinsonit janë gjithashtu. Të dhënat e fundit shkencore (2016) nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) gjithashtu vënë në dukje përfitimet mbrojtëse të konsumit të moderuar të kafesë kundër formave të ndryshme të kancerit si kanceri gjinekologjik dhe kanceri i mëlçisë.
Konsumimi i tepërt i kafesë dhe pasojat e saj
Kafeina në doza të mëdha mund të shkaktojë ankth, pagjumësi, humbje të kalciumit nga trupi dhe për rrjedhojë rritje të rrezikut të frakturave, veçanërisht te njerëzit me osteoporozë. Konkretisht, kur konsumoni më shumë se 4 filxhanë kafe në ditë, personi mund të përjetojë efekte anësore si dhimbje koke, pagjumësi, nervozizëm, nervozizëm, urinim të shpeshtë, rrahje të shpejta të zemrës dhe dridhje të muskujve.
Mënyra se si çdo person reagon ndaj kafeinës mund të përcaktohet pjesërisht nga sa kafeinë është mësuar të pijë. Për shembull, njerëzit që nuk pinë rregullisht kafeinë priren të jenë më të ndjeshëm ndaj efekteve të saj. Megjithatë, disa faktorë gjenetikë ndikojnë gjithashtu në reagimin e trupit ndaj kafeinës. Studimet e shoqatës që shqyrtojnë ndryshimet gjenetike në gjenet që lidhen me metabolizmin e kafeinës kanë treguar se individët që janë metabolizues të ngadaltë të kafeinës janë më të ndjeshëm ndaj efekteve të saj, dhe për këtë arsye kanë më shumë gjasa të përjetojnë efekte negative si problemet e gjumit dhe shqetësimi edhe në sasi të vogla.
Në rastin e kafesë pa kafe, sasia e kafeinës është afërsisht 3 mg për filxhan, megjithatë, shumë nga përfitimet e dobishme të kafesë pa kafene i atribuohen antioksidantëve që përmbahen në përqindje të lartë në pije. Studimet mbështesin se ofron mbrojtje kundër sëmundjeve të ndryshme si sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti, ndërsa forcon sistemin imunitar duke luftuar radikalet e lira në trup dhe duke vonuar plakjen.