Mbyllja e ditës së punës me një birrë në dorë është bërë një ritual i vogël për shumë punëtorë. Përtej kënaqësisë që sjell, thuhet se ky zakon mund të ndihmojë në uljen e stresit, përmirësimin e humorit dhe forcimin e marrëdhënieve të punës.
Disa madje pohojnë se mund të ketë një ndikim të lehtë pozitiv në shëndet. Megjithatë, ekspertët na kujtojnë se këto përfitime të mundshme lidhen vetëm me konsumin e moderuar dhe se, nëse bëhet një zakon i përditshëm, mund të çojë në rreziqe shqetësuese fizike dhe psikologjike.
Pirja e një birre pas pune mund të jetë, me masë, një mënyrë për t’u shkëputur nga stresi i përditshëm. Efekti i saj relaksues ndihmon në lehtësimin e tensionit të akumuluar gjatë ditës, gjë që kontribuon në përmirësimin e mirëqenies emocionale. Përveç kësaj, edhe konteksti shoqëror ndikon. Ndarja e një birre me kolegët ndihmon në përmirësimin e marrëdhënieve ndërpersonale dhe mund të përforcojë ndjenjën e punës në grup. Në sektorët krijues ose bashkëpunues, siç janë reklamimi ose komunikimi, ky lloj takimi informal shoqërohet edhe me produktivitet dhe kohezion më të madh në punë.
Sa i përket shëndetit, disa ekspertë kanë theksuar se konsumi i lehtë dhe i rastësishëm mund të ketë disa përfitime kardiovaskulare, të ndihmojë në kontrollin e hipertensionit ose të ofrojë doza të vogla mineralesh dhe fibrash, veçanërisht në rastin e birrave artizanale ose të pafiltruara. Megjithatë, provat shkencore mbeten të kufizuara dhe çdo efekt i mundshëm pozitiv nuk e justifikon kurrë konsumin që tejkalon nivelet e moderuara.
Rreziku kryesor i këtij zakoni qëndron në vijën e hollë midis kënaqësisë dhe rutinës. Ajo që fillon si një gjest shoqëror për t’u shkëputur mund të shndërrohet në një nevojë të përditshme, e cila mund të çojë në varësi ose abuzim në raste të rënda.
Në planin afatgjatë, konsumi i tepërt i alkoolit mund të ndikojë në mëlçi, gjumë dhe sistemin kardiovaskular. Gjithashtu mund të ndryshojë humorin dhe të rrisë nivelet e ankthit ose depresionit. Kjo është arsyeja pse specialistët këmbëngulin në moderim. Njëra prej tyre, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), rekomandon kufizimin e konsumit të alkoolit sa më shumë që të jetë e mundur , duke vënë në dukje se nuk ka një nivel plotësisht të sigurt, megjithëse moderimi në konsumin e pijeve alkoolike mund të sjellë disa përfitime, siç u përmend më parë.
Të shijosh një birrë herë pas here pas pune mund të jetë një mënyrë për t’u shoqëruar dhe për t’u çlodhur, por vetëm nëse mbahet nën kontroll. Çelësi i vërtetë i mirëqenies, na kujtojnë ekspertët, është ekuilibri, duke pasur parasysh se, idealisht, konsumi i përgjegjshëm është gjithmonë më i miri.