Shijimi i një tasi supë mund të jetë një mënyrë e lehtë, e shpejtë dhe e shijshme për të shtuar më shumë lëndë ushqyese në dietën tuaj.
Megjithatë, megjithëse mund të jetë një pjatë shumë e gjithanshme dhe me shije, jo të gjitha supat janë aq të shëndetshme sa mund të mendoni.Çfarë e bën supën të shëndetshme?
Kur përgatitet me përbërësit e duhur, supa mund të jetë një pjatë vërtet e shëndetshme me përfitime të shumta ushqyese.
Për shembull, supat e bëra me bazë kockash, perimesh ose mishi ofrojnë vitamina, minerale dhe lëndë ushqyese, si kolagjeni.
Ato gjithashtu japin shije të shkëlqyer duke mbajtur në minimum yndyrnat dhe kaloritë e shtuara.
Përveç kësaj, ngrënia e supës është një mënyrë e lehtë dhe e shijshme për të rritur marrjen e perimeve .
Marrja e lartë e perimeve shoqërohet me një rrezik të reduktuar të shtimit në peshë, i cili është një faktor rreziku për sëmundjet kronike, si sëmundjet e zemrës, diabeti i tipit 2 dhe disa lloje kanceri.Për më tepër, perimet ofrojnë përfitime të shumta shëndetësore për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të vitaminave, mineraleve, fibrave dhe komponimeve bimore.
Përfitimet shëndetësore të supës ndryshojnë në varësi të llojit dhe përbërësve të përdorur.
Këtu janë disa lloje të njohura të supave të shëndetshme:
Supë me domate
Supë me petë pule- Supa me petë e pulës është një e preferuar amerikane dhe shpesh pretendohet se është një ilaç për gripin. Në fakt, një studim i vjetër përcaktoi se mund t’ju ndihmojë të lehtësoni hundën e bllokuara
Supa me bazë lëngu kockash- Lëngu i kockave ka rifituar popullaritetin për shkak të natyrës së tij shumë ushqyese.