Britanikët kanë një shprehje mjaft interesante, se çdo gjë mund të shërohet me një filxhan çaj. Dhe në fakt, çaji ju ndihmon për të zvogëluar rrezikun e glaukomës.
Sipas një studimi, antioksidantët dhe anti-inflamatorët natyrorë të gjetur në çaj, mund të luajnë një rol në reduktimin e shanseve të një personi për të zhvilluar glaukomën.
Glaukoma, e cila mendohet se ndikon në rreth 57.5 milionë njerëz në mbarë botën, shkaktohet nga presioni i lëngjeve brenda syrit që dëmton nervin optik dhe mund të çojë në verbim nëse mbetet e pazbuluar.
Ndërkohë që rreziku i zhvillimit të sëmundjes së syrit rritet me moshën, ajo gjithashtu mund të ndikojë tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Hulumtuesit në SHBA shqyrtuan rezultatet e ekzaminimeve të syrit nga 1,678 pjesëmarrës të moshës 40 vjeç e lart, si dhe analizimin e të dhënave nga një vëzhgim shëndetësor.
Ata gjithashtu matën pirjen nga pjesëmarrësit, të kafesë, çajit të nxehtë, pijeve dhe çajit të ftohtë gjatë vitit të kaluar dhe nëse këto pije ishin me kafeinë apo jo.
84 pjesëmarrësit që kishin glaukoma, nuk kishin asnjë lidhje me kafenë ose çajin e ftohtë. Ekipi bëri të ditur se ka pasur një lidhje me çajin e nxehtë në përgjithësi. Në fakt, rreziku te ata që pinin çaj më shumë se një filxhan në ditë ishte 74 për qind më i ulët.
Burimi: The Independent