Një studim i fundit nga Universiteti McMaster në Kanada tregon se konsumimi i më shumë proteinave shtazore, përfshirë mishin e kuq, nuk është i lidhur me një rrezik më të lartë të vdekjes. Përkundrazi, këto proteina mund të ofrojnë edhe një efekt mbrojtës kundër vdekshmërisë së shkaktuar nga kanceri.
Hulumtimi analizoi të dhënat e gati 16,000 të rriturve mbi 19 vjeç, duke krahasuar konsumimin e proteinave shtazore dhe bimore me rrezikun e vdekjes nga sëmundje të ndryshme, përfshirë sëmundjet e zemrës dhe kancerin. Rezultatet treguan se konsumimi i proteinave shtazore nuk rriti rrezikun e vdekjes, ndërsa shfaqën një “ulje modeste, por të konsiderueshme” të vdekshmërisë së lidhur me kancerin.
Stuart Phillips, profesor në Universitetin McMaster, theksoi se ka shumë konfuzion lidhur me proteinat dhe ndikimin e tyre në shëndet. Ai theksoi se studimi përdori metoda rigoroze për të vlerësuar zakonet afatgjata të konsumit të proteinave dhe efektet e tyre në jetëgjatësi.
Presidenti i Strategjive Ushqimore, Yanni Papanikolaou, shtoi se të dhënat e vëzhguara dhe studimet klinike tregojnë qartë se si proteinat bimore dhe shtazore luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin dhe jetëgjatësinë e njeriut.
Ky studim u financua nga Shoqata Kombëtare e Gjedhëve të Bagëtive, por studiuesit theksuan se organizata nuk kishte ndikim në procesin kërkimor.