Të pasura me fibra, vitaminë C dhe antioksidantë, mollët janë ndër frutat më të vlefshme për shëndetin tonë. Ato ndihmojnë në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak, përmirësojnë funksionin e zemrës dhe ofrojnë një sërë përfitimesh për trupin. Përveç kësaj, janë të shijshme dhe mund të konsumohen në mënyra të ndryshme, të freskëta, në lëngje, smoothie apo receta të ndryshme.
Vlera ushqyese të mollës
Molla përmban ujë dhe karbohidrate të thjeshta si fruktozë, saharozë dhe glukozë, por falë fibrave dhe polifenoleve, ka indeks të ulët glicemik. Një mollë mesatare përmban rreth 4.3 gram fibra, që mbulon gati 16% të nevojës ditore. Fibrat ndihmojnë në tretje, ulin kolesterolin dhe mbajnë të qëndrueshme nivelet e sheqerit në gjak.
Ajo është gjithashtu burim i vitaminës C, e cila forcon sistemin imunitar, dhe kaliumit, që ndihmon në ruajtjen e tensionit normal të gjakut dhe funksionimin e zemrës. Antioksidantët si kvercetina, katechina dhe acidi klorogjenik mbrojnë qelizat, luftojnë inflamacionet dhe mund të kenë efekte parandaluese ndaj disa sëmundjeve kronike.
Përfitimet kryesore për shëndetin
1. Ndihmon në humbjen e peshës
Për shkak të fibrave dhe pak kalorive, molla krijon ndjesinë e ngopjes. Studimet tregojnë se konsumimi i përditshëm i saj ndihmon në uljen e peshës dhe marrjen më të kontrolluar të kalorive.
2. Stabilizon sheqerin në gjak
Falë fibrave dhe polifenoleve, molla ngadalëson përthithjen e glukozës, duke ndihmuar në ruajtjen e energjisë dhe parandalimin e rritjeve të menjëhershme të sheqerit.
3. Mbron zemrën
Konsumimi i rregullt mund të ulë kolesterolin “e keq” (LDL) dhe trigliceridet, duke përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe duke mbrojtur nga sëmundjet kardiovaskulare.
4. Mbrojtje kundër kancerit
Studime laboratorike tregojnë se përbërësit bioaktivë të mollës mund të reduktojnë rrezikun e disa llojeve të kancerit, si ai i zorrës së trashë, mushkërive dhe gjirit.