Kampionati Botëror i Sushit mbahet çdo vit në Tokio të Japonisë, për të promovuar sigurinë ushqimore dhe kuzhinën autentike të sushit. Ai organizohet nga Instituti Botëror i Aftësive të Sushit, i themeluar me mbështetjen e qeverisë japoneze.
Shefi i kuzhinës lituanez Airis Zapašnikas me bazë në Oslo është bërë lituanezi i parë që vlerësohet me titullin e mjeshtres më të mirë të sushit në botë. Ai mundi 14 finalistë të tjerë që garonin për këtë çmim prestigjioz.
“Për mua, si mjeshtër i sushit dhe gjithashtu lituanezin e parë me një arritje të tillë, kjo ka një rëndësi të madhe. Është një konfirmim i drejtpërdrejtë i aftësive të mia. Do të them më shumë – për mua është më e vlefshme sesa t’i jap restorantit tim një yll Michelin”, – tha Zapašnikas në një intervistë me portalin LRT.lt.
Zapašnikas, i cili drejton një restorant të vlerësuar me yje Michelin në Norvegji, foli për intensitetin e jashtëzakonshëm të garës të premten dhe rregullat e rrepta që duheshin ndjekur për të fituar.
“Rregullat janë jashtëzakonisht të rrepta – nëse dikush nuk i ndjek ato, për shembull, duke vazhduar të punojë përtej kohës së caktuar, ai skualifikohet. Prerja e gishtit do të thotë humbje e një numri të madh pikësh. Edhe hedhja e një cope peshku që nuk e ke përdorur përfshin zbritjen e pikëve”, shpjegoi ai.
Për të fituar vendin e parë, secili finalist duhej të përgatiste një pjatë origjinale që tregonte plotësisht aftësitë e tij.
“Në këtë fazë, rregullat ishin shumë më fleksibile dhe ne ishim në gjendje të tregonim kreativitetin dhe inovacionin tonë. Krahasuar me detyrat e ditës së parë, të cilat ishin shumë tradicionale dhe të rrënjosura fort në kuzhinën klasike japoneze, këtu kishim shumë më tepër liri”, tha ai.
Kampionati Botëror i Sushit mbahet çdo vit në Tokio të Japonisë, për të promovuar sigurinë ushqimore dhe kuzhinën autentike të sushit. Ai organizohet nga Instituti Botëror i Aftësive të Sushit, i themeluar me mbështetjen e qeverisë japoneze. Janë anëtarët e tij më të lartë që bëjnë pjesë në jurinë e konkursit.