Shëndeti i mirë ka të bëjë me ekuilibrin, sidomos kur bëhet fjalë për sheqerin në gjak. Raporti i duhur i yndyrave, proteinave dhe karbohidrateve në çdo vakt e mban sheqerin në gjak të qëndrueshëm, ndihmon në ruajtjen e ekuilibrit fizik dhe emocional.
Që të balancohet sheqeri në gjak duhet të hamë rregullisht nga lista e mëposhtme:
1.Bimët jeshile
![]()
Kërkoni për opsione të dendura në lëndë ushqyese si lakër, spinaq dhe brokoli, të cilat janë të ngarkuar me fibra dhe kalcium. Hajini ato në çdo vakt!
2.Proteina
![]()
Peshku i egër, mishi i viçit dhe vezët janë burime të shkëlqyera të proteinave që stabilizojnë gjakun.
3.Drithëra
![]()
Kërkoni drithëra me proteina të bollshme si quinoa dhe mel, të cilat ndihmojnë në ruajtjen e energjisë pa lëvizjen e sheqerit në gjak.
4.Arra
![]()
Arrat janë një burim i madh i fibrave, yndyrës së shëndetshme dhe proteinave.
5.Bathë
![]()
Thjerrëzat fasule garbanzo dhe hummus janë të larta në fibra, me yndyrë të ulët dhe një burim i mirë i proteinave, duke mbajtur sheqerin në gjak të këndshëm dhe të qëndrueshëm. Sigurohuni që të thithni fasule brenda natës, të cilat do të lehtësojnë tretjen.
Burimi: Neps.al