Për dekada të tëra, torta e dasmës ishte sinonim i konstruksioneve mbresëlënëse: krijime shumështresore të mbuluara me fondan, lule me krem gjalpi dhe dekorime të tjera të ngrënshme që tërheqin vëmendjen. Por kohërat ndryshojnë dhe kështu ndryshojnë edhe trendet.
Sot, gjithnjë e më shumë çifte po i drejtohen një propozimi më autentik, të ngrohtë dhe të shijshëm: një tortë e madhe me një shtresë që të kujton një ëmbëlsirë të bërë në shtëpi. Tiramisu, millefoglie ose tarta me fruta zëvendësojnë shtresat, gurët e çmuar dhe detajet e hollësishme, me shtresa të holla e të lehta kremi dhe aromash që kanë rrënjët e tyre në recetat tradicionale italiane.
Tradita italiane
Në Itali, torta e dasmës ka ndjekur për vite me radhë një filozofi krejtësisht të ndryshme nga ajo që jemi mësuar në vendet veriore ose anglo-saksone. Milefoglie (e njohur edhe si millefeuille) është zgjedhja më e zakonshme: një shtresë brumi sfoliatë e hollë dhe krokante, e mbushur me krem pastiçerie ose maskarpone, dhe e mbuluar me fruta pylli ose çokollatë.
View this post on Instagram
Kjo tortë nuk ka lartësi, por ka thellësi. Ajo bën përshtypje me substancën e saj, cilësinë e përbërësve dhe freskinë e saj. Në fakt, në shumë dasma në Itali, ëmbëlsira përgatitet para të ftuarve nga një pastiçer profesionist – një ritual që kombinon ushqimin me përvojën. Çifti jep prekjen e fundit duke shoshitur pak glazurë sipër.
Trendi i ri: tiramisu dhe mille-feuille në… madhësi festive
Duke ndjekur standardet italiane, gjithnjë e më shumë çifte po zgjedhin ta zëvendësojnë tortën me një ëmbëlsirë të madhe që ndahet me dashuri – dhe jo me qëllimin për të bërë përshtypje.
Shembulli më tipik? Tiramisu në madhësinë e një tepsie pjekjeje ose, akoma më mirë, të një tavoline të vogël. Një ëmbëlsirë që kombinon kremin prej kadifeje me një aromë të lehtë kafeje dhe kakaoje. Shpesh, emrat e çiftit ose data e dasmës shkruhen në sipërfaqen e saj me sheqer pluhur ose kakao, duke krijuar një imazh elegant dhe të thjeshtë.
E njëjta gjë vlen edhe për mille-feuilles ose tartat e mëdha me fruta – të thjeshta, delikate dhe absolutisht të shijshme. Ëmbëlsira bëhet pjesë e identitetit të ditës, jo vetëm pjesë e dekorimit.
Elementi i tyre i përbashkët? Theksi është më shumë te shija dhe ndjesia e “ndarjes”. Këto ëmbëlsira nuk janë bërë vetëm për t’u fotografuar, por edhe për të ofruar kënaqësi të vërtetë. Ato nuk fshehin baza dhe mbështetëse, por shtresa të thjeshta lumturie: krem, çokollatë, fruta dhe shija e një tryeze familjare.