Shumë prej nesh kanë menduar të shkurtojnë apo edhe ta heqin fare sheqerin, por një artikull i ri që përshkruan përfitimet e këtij vendimi, nga National Geographic, më në fund mund të na bindë të marrim vendimin.
Konsumimi i tij është lidhur me probleme të ndryshme shëndetësore si obeziteti, diabeti i tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri. A ia vlen të heqim dorë nga momentet e ëmbla që na ofron për të mbrojtur veten? Përgjigja është, po.
Dietologia-ushqyesja Amy Goodson thekson se ne do të shpërblehemi, ndër të tjera, me “humor të përmirësuar, lëkurë dhe shëndet më të mirë të dhëmbëve, funksione mendore të përmirësuara dhe performancë më të lartë atletike”.
Megjithatë, jo të gjitha format e sheqerit janë të njëjta. Sheqernat natyrale, si ato që gjenden në bukë, fruta, qumësht madje edhe disa perime, janë të dobishme për trupin: na japin energji dhe motivim për të konsumuar ushqime të pasura me vitamina, minerale dhe lëndë të tjera ushqyese. Në fund të fundit, fibrat që përmbajnë, për shembull, frutat dhe perimet kontribuojnë në përthithjen e ngadaltë të sheqernave, duke kufizuar luhatjet e tyre të mprehta në gjakun tonë, të cilat shoqërohen me efekte të pakëndshme jo vetëm në nivelet e energjisë, por edhe në disponimin tonë.
Përfitimet e njohura dhe më pak të njohura të kufizimit të konsumit të sheqerit:
-Meqenëse studimet e kanë lidhur sheqerin e shtuar me një mori rreziqesh, nga sëmundjet autoimune dhe hipertensioni deri te dhjetëra lloje të ndryshme kanceri , dhe sigurisht sëmundjet kardiovaskulare, ne veprojmë në mënyrë mbrojtëse ndaj trupit tonë. Probleme të tjera shëndetësore me të cilat është shoqëruar konsumimi i tij janë mëlçia e yndyrshme (dëmtimi i mëlçisë që nuk shkaktohet nga alkooli) dhe çrregullimet e mikrobiomës gastrointestinale që mund të shkaktojnë jo vetëm inflamacion kronik, por edhe probleme të shëndetit mendor .
-Reduktimi i konsumit të tij, për më tepër, kufizon prodhimin e AGE-ve , molekulave të dëmshme që janë lidhur me plakjen e parakohshme dhe sëmundjet kronike si sëmundja e Alzheimerit . ” Sheqeri i tepërt në gjak ndikon në lipidet ose proteinat si kolagjeni dhe elastina dhe kontribuon në plakjen e lëkurës, me formimin e rrudhave dhe humbjen e elasticitetit “, thotë dietologia Jen Messer , presidente e Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë në New Hampshire.
-Meqenëse sheqeri i shtuar shkakton stimulim të tepërt të trurit, ai mund të ndikojë në gjumin, ose duke vonuar mbërritjen e tij ose duke shkaktuar zgjime të shpeshta gjatë natës, gjatë të cilave ndihemi të uritur, të etur ose nevojën për të shkuar në tualet.
– Madje ndërhyn me hormonet që rregullojnë emocionet tona, kështu që ekspertët besojnë se ulja e tij mund të reduktojë nivelet e stresit dhe rrezikun e depresionit.
-Edhe reduktimi i përkohshëm i konsumit të tij mund të ofrojë përfitime të tilla si përqendrim më i mirë mendor dhe më pak dëshira.