Kafeja dhe çaji janë dy nga pijet më të njohura në botë, dhe studimet e fundit tregojnë se të dyja mund të sjellin përfitime të rëndësishme për shëndetin.
Një studim i madh me rreth 1.3 milion pjesëmarrës zbuloi se konsumi i moderuar i çajit (1.5 deri 2 gota në ditë) lidhet me ulje të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare dhe kancerin. Studime të tjera tregojnë se çaji i zi ul rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës. Megjithatë, përfitimet nuk rriten me konsum më të madh se 2 gota në ditë, kështu që nuk ka të bëjë të prisni që një dozë e madhe të sigurojë jetëgjatësi të jashtëzakonshme.
Kafeja, nga ana tjetër, është e pasur me antioksidantë që luftojnë radikalet e lira dhe ngadalësojnë plakjen qelizore, duke ulur rrezikun e sëmundjeve kronike. Studimet tregojnë se konsumuesit e kafesë kanë më pak rrezik të zhvillojnë sëmundje neurodegjenerative si Alzheimeri dhe Parkinson. Një meta-analizë që përfshinte 201 studime sugjeron se 3-4 filxhanë kafe në ditë shoqërohen me 17% ulje të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe 19% ulje të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare. Konsumi i moderuar (2-4 filxhanë) gjithashtu ngadalëson kalimin nga prediabeti në diabet. Disa përmbledhje sugjerojnë se pirja e deri në 3 filxhanëve kafe në ditë mund të shtojë rreth 2 vjet jetëgjatësi.
Pra, çaj apo kafe? Të dyja kanë përfitime, por individët me refluks, takikardi, hipertension të pakontrolluar ose çrregullime paniku mund të tolerojnë më mirë çajin. Disa studime sugjerojnë se një kombinim i të dyjave mund të sigurojë mbrojtje më të gjerë, por çelësi është gjithmonë moderimi.
Të dyja pijet janë miq të shëndetit, nëse konsumohen me mençuri.