Prej vitesh, kafeja është përfolur si një nga shkaktarët kryesorë të problemeve me stomakun nga aciditeti, refluksi, deri te gastriti. Por a është vërtet e dëmshme, apo këto janë thjesht mite që janë përcjellë brez pas brezi? Mjekët gastroenterologë sqarojnë dilemat që shumë njerëz kanë ende sot.
Sipas ekspertëve, kafeja nuk është domosdoshmërisht e dëmshme për stomakun, por gjithçka varet nga mënyra si e konsumoni, sasia dhe ndjeshmëria individuale. Vetë kafeina stimulon prodhimin e acidit në stomak, gjë që te disa persona mund të shkaktojë djegie, fryrje apo refluks. Megjithatë, për shumicën e njerëzve, një sasi e moderuar ndikon minimalisht.
Studime të fundit tregojnë se kafeja nuk shkakton ulcerë dhe as nuk dëmton mukozën e stomakut, siç besohej dikur. Përkundrazi, ajo përmban antioksidantë që ndihmojnë tretjen dhe madje stimulojnë metabolizmin.
Megjithatë, mjekët theksojnë disa raste kur kafeja duhet konsumuar me kujdes:
Personat me refluks kronik
Ata që vuajnë nga gastriti aktiv
Persona që pijnë kafe me stomak bosh
Njerëz të ndjeshëm ndaj kafeinës
Një faktor tjetër i rëndësishëm është lloji i kafes. Kafeja e filtruar është më e butë për stomakun, ndërsa ekspresi i fortë dhe kafeja turke mund të jenë më irrituese për disa persona. Edhe shtimi i qumështit ose konsumimi pas ushqimit mund të ulë irritimin.
Ekspertët përmbyllin se: kafeja nuk është armiku i stomakut, por duhet konsumuar me masë dhe sipas tolerancës së trupit. Për shumicën e njerëzve, një deri në tre filxhanë në ditë janë të sigurt dhe të padëmshëm.