Këtu janë disa përfitime shëndetësore të bazuara në shkencë të bananeve.
Të pasura me lëndë ushqyese- Bananet përmbajnë një sasi të mjaftueshme të karbohidrateve , ujit, fibrave dhe antioksidantëve, por pak proteina dhe pa yndyrë.
Një banane mesatare përmban:
Kalori: 112
Yndyrë: 0 gram (g)
Proteina: 1 g
Karbohidratet: 29 g
Fibra: 3 g
Vitamina C: 12% e vlerës ditore (DV)
Riboflavina: 7% e DV
Folate: 6% e DV
Niacina: 5% e DV
Bakri: 11% e DV
Kaliumi: 10% e DV
Magnezi: 8% e DV
Ajo mund të përmirësojë nivelet e sheqerit në gjak.
Bananet janë të pasura me fibra të tretshme . Gjatë tretjes, fibra e tretshme shpërndahet në lëng për të formuar një xhel.
Bananet e papjekura (të gjelbra) përmbajnë gjithashtu niseshte rezistente , një lloj fibrash që trupi juaj nuk e tret.
Së bashku, këto dy lloje fibrash mund të ndihmojnë në moderimin e niveleve të sheqerit në gjak pas ngrënies dhe rregullimin e oreksit duke ngadalësuar zbrazjen e stomakut .
Kjo do të thotë se pavarësisht përmbajtjes më të lartë të karbohidrateve, bananet mund të mos shkaktojnë rritje të mëdha të niveleve të sheqerit në gjak tek njerëzit që nuk kanë diabet.
Mund të ndihmojë humbjen e peshës.
Asnjë studim nuk ka hetuar drejtpërdrejt efektet e bananeve në humbjen e peshës. Megjithatë, bananet kanë disa atribute që mund t’i bëjnë ato një ushqim miqësor për humbjen e peshës.
Bananet kanë relativisht pak kalori – pak më shumë se 100 kalori në një banane mesatare.
Ato janë gjithashtu të mbushura me fibra dietike dhe niseshte rezistente, gjë që mund ju ndihmon të ndiheni të ngopur më gjatë dhe për këtë arsye zvogëloni shpeshtësinë dhe madhësinë e vakteve tuaja.
Mund të mbështesë shëndetin e zemrës.
Kaliumi është një mineral që është jetik për shëndetin e zemrës dhe veçanërisht për menaxhimin e presionit të gjakut. Megjithatë, pak njerëz marrin mjaftueshëm kalium në dietën e tyre.
Bananet janë një burim i shkëlqyer i kaliumit dhe një dietë e pasur me kalium mund të ndihmojë të ulni presionin e gjakut , duke reduktuar rrezikun e hipertensionit.
Përveç kësaj, bananet përmbajnë 8% të DV për magnez , një tjetër mineral i rëndësishëm për shëndetin e zemrës.