14 Tetori, Dita e Ëmbëlsirave! Gjatë viteve, ëmbëlsirat kanë ndryshuar duke filluar që nga përbërësit që ato përmbajnë deri tek recetat e larmishme.
Kjo ditë është justifikimi perfekt për ta “tepruar” pak dhe për të shijuar ëmbëlsirat tuaja të preferuara.
Origjina e fjalës ëmbëlsirë vjen nga frëngjishtja “desservir”, që do të thotë “të pastroj tryezën”. Kjo, natyrisht, i referohej pjatës që vjen pas pastrimit të pjatave kryesore të shërbyera si pjesë e vaktit.
Ndonëse mund të tingëllojë e çuditshme tani, ideja për të shërbyer një gjë të ëmbël pas pjatës kryesor nuk ishte diçka që bëhej gjithmonë.
Mjeshtrat francezë njiheshin se shërbenin një verë të ëmbël si aperitiv dhe nuk kaloi shumë kohë para se koncepti i ndjekjes së ëmbël të pjatës kryesore të bëhej i zakonshëm.
Lindja e tregtisë së sheqerit dhe mjaltit ndihmoi për të forcuar idenë e ëmbëlsirës pasi u bë më e lehtë për të marrë ëmbëlsues. Megjithëse për një kohë të gjatë ajo njihej si një privilegj vetëm për të pasurit.