“Jeta është një kombinim i magjisë dhe makaronave”! Ne jemi tërësisht dakord me këtë shprehje të Federico Fellini-t, por nuk është aq e thjeshtë sa ju duket të sillni magjinë e tyre në një pjatë.
Edhe pse është pjata më e thjeshtë në botë, shpeshherë bëni ca gabime, që as i merrni me mend se janë ”përgjegjës” për shijen e tyre jo të mirë. Ja cilët janë 5 gabimet që bëni kur gatuani makarona:
1. Hidhni vaj gjatë zierjes
Në qoftë se mendoni se vaji i ullirit që hidhni gjatë zierjes do të pengojë ngjitjen e makaronave, dijeni që po çoni kohën dhe vajin tuaj dëm. Vaji nuk bashkohet me ujin, thjesht del në sipërfaqe.
2. Hidhni kripë në momentin e fundit
Ok, ky truk mund të funksionojë gjatë zierjes së fasuleve, por kurrsesi për makaronat. Këshillohet që ta shtoni sapo uji vlon pasi vetëm në këtë mënyrë do të tretet njëtrajtësisht. Sipas ekspertëve të kuzhinës, për 100 gr makarona duhet të përdorni 7-8 gr kripë.
3. I lini të zieni më shumë seç duhet
Të ziesh një pako makarona për 45 minuta ?! Mos ia thoni ndokujt këtë pasi me siguri do t’ju quajnë ‘’të çmendur”. Respektoni gjithmonë orarin e shënuar në konfeksion, ata që nuk i duan “al dente” mund t’i lini edhe 3-5 minuta më shumë.
4. I shpëlani në fund
I mbani mend makaronat që shiten në shitore para viteve ’90 me mbështjellësen tipike kafe? Ok, mamatë tuaja i shpëlanin me ujë të ftohtë, por ky është ndër ato gabime që s’duhet bërë. Pas zierjes duhet thjesht t’i bashkoni me salcën. Ujin e ftohtë lëreni në frigorifer ose shërbejeni gjatë ngrënies.
5. Derdhni ujin e makaronave
Ujin e makaronave jo vetëm që nuk duhet ta hidhni, por mund ta përdorni edhe për shumë gjëra të tjera përveç salcës.