Nëse dëshironi që të humbisni peshë dhe të përmirësoni shëndetin duhet të shtoni disa ushqime në dietën tuaj si fruta, perime dhe drithërat. Por, nuk duhet vetëm të hani shëndetshëm, duhet të zgjidhni ushqimet me zgjuarsi. Këto shtatë ushqime janë shumë të rëndësishme për shëndetin e femrave. Por akoma më shumë shijohen kur ju vijnë të gatshme me aplikacionin e porositjes online “SnapFood”.
Shkarkoje në celular (këtu) dhe më pas mjafton të bësh porosinë për vetëm 20 sekonda.
Peshku
Për shkak se: parandalon shtimin në peshë, artritin dhe sëmundjet e zemrës.
Peshku si skumbri, hareng dhe salmon njihen për fuqinë e tyre ushqyese dhe përmbajtje të omega-3 dhe vitaminës D.
Sardele të mbushura (Porosit këtu)
Vitamina D kontrollon dëshirën për të ngrënë, ndërsa omega-3 ngadalëson shkallën e tretjes dhe nxit ndjenjën e ngopjes, duke ndikuar të hani më pak kalori gjatë gjithë ditës. Konsumoni rregullisht peshk për të ulur shanset e vdekjes nga sëmundjet e zemrës për rreth 33%.
Sa ju nevojitet: Konsumoni peshk të paktën dy herë në javë që të siguroni të gjithë ushqyesit mbrojtës.
Fruta të thata
Për shkak se: ju sigurojnë një gjumë më të mirë, nivel të ulët të kolesterolit dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
Fileto pule me arra (Porosit këtu)
Besoni ose jo, një e treta e grave amerikane vdesin nga sëmundjet e zemrës çdo vit si dhe 90% e tyre kanë faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare si goditjet dhe sulmi në zemër. Të mbroni organet tuaja më vitale është kaq e thjeshtë, mjafton të shtoni në dietën tuaj të ushqimit disa arra apo fruta tjera të thata. Këto janë të mbushura me antioksidantë dhe omega-3 acide yndyrore që ndihmojnë t’ju mbajnë të mbrojtur. Sipas studimeve të fundit thuhet se konsumi i disa arrave në ditë përmirëson qarkullimin e gjakut dhe mbron nga shtimi i padëshiruar në peshë. Ekspertët gjithashtu theksojnë se arrat ulin nivelin e kolesterolit, duke ju bërë të flini më rehatshëm dhe ndihmon në mbajtje të mirë të trupit.
Sa ju nevojiten: dy doza të përditshme. Konsumoni si të vetme apo shtoni ato në jogurt ose sallata.
Fasule
Për shkak se: ul kolesterolin, shmang diabetin dhe zvogëlon efektet anësore të PMS-së (simptomave paramenstruale).
Fasule pllaqi (Porosit këtu)
Ju veç e dini se fasulja është e pasur me fibra, lënda ushqyese që është përgjegjëse për efektin e uljes së kolesterolit, por edhe zvogëlimin e simptomave të PMS-së si uria? Kjo është si rezultat i nivelit të lartë të magnezit. Ky mineral ndihmon në hidratimin e trupit dhe rrit nivelin e hormonit serotonin, i cili përmban deponimin e qëndrueshëm si dhe kontrollon oreksin. Por, kjo nuk është e gjitha! Për shkak të indeksit të ulët glicemik, karbohidratet e fasules absorbohen më ngadalë, gjë që mban nivelin e sheqerit në gjak të qëndrueshëm. Kjo i ndihmon diabetikët të kontrollojnë dhe mbajnë nivelin e shëndetshëm të sheqerit në gjak.
Sa ju nevojiten: tri gota në javë të përziera me ushqime të tjera. Përdorini fasulet si sallatë, në kombinim me perime tjera apo misër, shtojini në supë etj.
Brokoli
Për shkak se: mban lëkurën të shëndetshme dhe shmang kancerin e gjirit.
Supë brokoli (Porosit këtu)
Vitamina C është e rëndësishme për prodhimin e kolagjenit, proteina përgjegjëse për ruajtjen e pamjes rinore dhe elasticitetin e lëkurës. Kjo perime është gjithashtu e pasur me fibra, një lëndë ushqyese që ndihmon t’ju mbajë të ngopur. Brokoli dhe lulelakra ul rrezikun e vdekjes nga ndonjë sëmundje për 26%.
Sa ju nevojitet: katër herë në javë. Mund ta konsumoni edhe si të papërpunuar edhe të zier. Procesi i zierjes ndihmon në rritjen e nivelit të sulpharane-it në perime.
Drithëra
Për shkak se: menaxhon peshën dhe ndihmon në uljen e kolesterolit dhe rrezikut ndaj sëmundjeve të zemrës, si dhe tipit 2 të diabetit.
Kolesteroli i lartë është një gjendje kërcënuese për jetën e cila zhvillohet kur yndyra shtresohet në enët e gjakut. Nëse nuk trajtohet kjo mund të shpie deri në sulm të zemrës dhe infarkt. Për fat të mirë, nuk është shumë vështirë për ta luftuar atë. Thjeshtë, duhet të konsumohet një dietë e shëndetshme e cila përfshin fibra të pasur me vlera ushqyese. Sipas studimit të Harvardit thuhet se, ata persona që konsumojnë më shumë fibra në ditë kishin gjasa 23% më pak të pasur sëmundje të zemrës se sa ata që konsumonin më pak. Gjithashtu mund të zvogëlojë shanset e diabetit të tipit 2 për rreth 61%. Ky nutricient gjithashtu ndihmon në stabilizimin e sheqerit në gjak dhe ndikon në mirëmbajtjen e trupit të shëndetshëm.
Sa ju nevojitet: hani deri në një pjatë çdo ditë, me një shumëllojshmëri të drithërave.
Qumësht
Për shkak se: mbron kockat, lufton yndyrën dhe redukton kancerin dhe sëmundjet e zemrës.
Kemi dëgjuar të gjithë më parë se qumështi i bën mirë trupit. Kalciumi jo vetëm që i mban kockat të shëndetshme dhe të forta, por edhe lufton fitimin në peshë. Sipas një studimi thuhet se, nëse kalcium kombinohet me një dietë strikte, mund të ndikojë në humbjen e peshës deri në 70%. Që të merrni maksimumin nga qumështi juaj, sigurohuni që ta blini në kuti kartoni të fortifikuar me vitaminë D, një nutricient që nuk e marrin sa duhet femrat. Përveç kësaj, që ta ndihmoni trupin të absorbojë kalcium, vitamina D mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe kancerin e gjirit, zorrës së trashë.
Sa ju nevojitet: preferohet një gotë në ditë, por mund ta konsumoni edhe në sasi të vogla për gjatë tërë ditës. Mund ta shtoni në kafenë tuaj në mëngjes ose ta përzieni me drithëra.
Manaferra
Për shkak se: ndihmon në shtatzëni të shëndetshme, shmang depresioni mendor, çrregullimin e tretjes dhe kancerin në zorrën e trashë.
Manaferrat jo vetëm që janë përbërës i shijshëm në dietën tuaj të përditshme, por edhe një burim kompakt i një sërë përfitimesh shëndetësore. Sipas studimit të bërë nga 16.000 femra, ato që kishin konsum javor të manaferrave dhe luleshtrydheve kishin më pak gjasa të përjetonin rënie mendore se sa ato femra që nuk konsumonin fare. Për më tepër, për shkak të përmbajtjes së lartë me fibra, konsumi i manaferrave shmang çrregullimet e tretjes dhe kancerin në zorrën e trashë. Por, kjo nuk është e gjitha, manaferrat janë të pasura me acid folik dhe vitaminë C, dy ushqyes thelbësor për femrat gjatë periudhës së lindjes së fëmijëve.
Sa ju nevojitet: tri deri katër herë në javë. Mund t’i kombinoni me jogurt, drithëra dhe sallata.