IconStyle
Nuk ka rezultat
View All Result
  • Login
  • Register
  • Celebrity
  • Aktualitet
  • ICONsclusive
  • Stil jetese
  • Horoskopi
  • Udhëzime për dhurata
  • Qytetarët
  • sq
    • sq
    • en
IconStyle
  • Celebrity
  • Aktualitet
  • ICONsclusive
  • Stil jetese
  • Horoskopi
  • Udhëzime për dhurata
  • Qytetarët
  • sq
    • sq
    • en
Nuk ka rezultat
View All Result
IconStyle
Nuk ka rezultat
View All Result

Një verë unike po prodhohet në Shqipëri!

16:06 21/01/2020
në Featured, Kulture, Të gjitha, Udhetime
Kohë leximi: 5 min
A A
0
Një verë unike po prodhohet në Shqipëri!
Share on FacebookShare on Twitter

Kur ulesh në tryezë në restorantin  e familjes Uka, është e pritshme që gjithçka që do të gjesh në pjatë do të ketë një shije të jashtëzakonshme dhe këtë mund ta konfirmojë kushdo që ka qenë të paktën një herë aty.

Megjithatë, surpriza e vërtetë e “Uka Farm” në fakt nuk vjen vetëm në pjatë, por dhe në gotë.  Bëhet fjalë për verën e kantinës “Uka” që përveçse ka për qëllim të impresionojë qiellzat e shijuesëve të verës, synon të tregojë dhe një histori të veçantë.

Lexo edhe :

Pas bujës së madhe të tradhtisë, Wizard Liz mirëpret fëmijën e saj të parë me Landon

Pas bujës së madhe të tradhtisë, Wizard Liz mirëpret fëmijën e saj të parë me Landon

19:53 14/12/25
Si të forcojmë imunitetin gjatë dimrit: Ushqimet që nuk duhet të mungojnë

Si të forcojmë imunitetin gjatë dimrit: Ushqimet që nuk duhet të mungojnë

19:16 14/12/25

Historinë e verës “modeste” shqiptare që është gati të konkurrojë në një tavolinë me verërat më në zë nëpër botë, me armën e saj më të fortë: autenticitetin.

Këtë mision që është e pamundur të mos e etiketosh si “idealist” në pamje të parë, e ka marrë përsipër Flori Uka, i cili së bashku me familjen e tij ka themeluar fermën biologjike, restorantin me konceptin “farm to table”, kantinën dhe distilerinë që mbajnë mbiemrin e tij (lexo këtu).

Pasi përfundoi studimet për Vitikulturë dhe Enologji në Universitetin e Udines, Itali, Flori Uka vendos të rikthehet në Shqipëri për të vënë më në fund në zbatim gjithçka që kishte mësuar në shkollën që renditet ndër 5 më të mirat në botë përsa i përket studimeve të enologjisë.

“Me arsimin që kisha, mund të punoja ku të doja në botë, nga Franca në Kaliforni.”-shprehet ai. E megjithatë, dukshëm i brumosur me një dashuri të jashtëzakonshme për natyrën e  vendit të tij, Flori zgjodhi të sfidonte veten në radhë të parë si dhe të gjitha stereotipet që ekzistojnë rreth verës shqiptare. Dhe kështu mori jetë kantina e vogël por me një ndikim masiv, që po i jep një identitet të ri verës autoktone shqiptare.

 

View this post on Instagram

 

Sunday. A day to refuel your soul and be grateful for your blessings. Nje hapsire e se dieles, duhet ti rezervohet ushqimit te mire dhe ajrit te paster. Uka Farm eshte gjithmone nje zgjedhje per ta mbushur kete hapsire! Ju mirepresim! #ukafarm #ukawine #ceruja2017 #ferm #tirana #lunch #dreke #vlera #shendet #healthy #relax #nature #food #garden #farm #organicfarm #organicfood #tradition #albania #shqiperi #restorant #follow #colors #season #allseason #2019 #fresh #photooftheday #quoteoftheday

A post shared by Uka Farm (@ukafarm) on Mar 3, 2019 at 1:19am PST

“Unë nuk synoj të bëj një verë me rrush Cabernet Sauvignon pasi atë e ka prodhuar Franca prej qindra vitesh, duke e patur dhe patentë të vetën. Por unë dua që bota të mësojë për verën shqiptare dhe ta vlerësojë për veçoritë unike që ajo ka për të ofruar.”-shprehet Flori duke shpjeguar më tej se për krijimin e një vere të mirë, përveç punës me përkujdesje, profesionalizmit në kantinë dhe dashurisë, nevojitet një bazë e mirë: një rrush i rritur në mënyrën e duhur. Vetëm një rrush i mirë bën një verë të mirë!

Kultivari Kallmet

Në këto 15 vite prodhim e eksperimentim të pafundmë për të nxjerrë më të mirën e varieteteve të rrushit shqiptar të rritur kryesisht në mënyrë organike, pa praninë e pesticideve apo kimikateve të dëmshme për njeriun, Flori ka udhëtuar drejt zonave më të thella të vendit tonë në kërkim të “vreshtave thesar” dhe duket në hapa mëse të suksesshëm.

Kultivari Cërujë

Nuk duhet të jesh somelier apo ekspert i verës për të kuptuar që në gllënjkat e para se Cëruja, vera e bardhë ekskluzive e kantinës “Uka”, është një verë e një niveli tjetër.

E bërë me rrushin e egër të fshatit Cërujë në Klos, nga një vresht shekullor që i ka mbijetuar edhe filokserës (phylloxera), insekti që shfarosi dikur vreshtat në mbarë Europën e Ballkanin, kjo verë është padyshim një biletë fituese lotarie jo vetëm për Florin, por për gjithë Shqipërinë.

Një gjë të tillë e konfirmojnë dhe pedagogët e shkollës së tij në Itali, të cilët, siç rrëfen Flori, kanë mbetur pa fjalë nga historia dhe shija e verës së rrallë.

“Profesorët e mi në Udine nuk arrinin ta besonin që vera që ata po provonin ishte bërë realisht me rrushin për të cilin u kisha folur kohë më parë.”-tregon ai. Dhe ashtu siç e këshilluan profesorët, Flori vijoi punën e tij me Cërujën që së bashku me varietetet e tjera që ai prodhon në kantinën “Uka”, si Kallmeti unik, Chimaera apo rosé-ja spektakolare, synojnë të vendosin Shqipërinë në hartën verërave më të mira të botës. Dhe një gjë e tillë nuk duket më dhe aq utopike kur zbulon se pikërisht për këto verëra, kanë shkruar disa nga gjigantët e medias botërore si “New York Times” (lexo këtu).

“Shqipëria mund të mos njihet për verën, por kjo po ndryshon dalëngadalë, teksa verëbërës si Flori Uka, i cili blen të gjithë prodhimin e rrushit Cërujë, po fillojnë të njihen.”-shkruan “The Guardian”, që e quan këtë mision të Florit si një “rilindje të verës shqiptare”.

Synimi  i Florit si enolog shqiptar është që të fusë Shqipërinë në hartën e verërave botërore.

 

Etiketa: Uka FarmUka WineVera Uka

Kontribuo për lajmin, dërgo foto ose video në redaksi



Denoncime


Lajme Të lidhura

Uka Farm: Perla e fshehur në periferi të Tiranës me një mesazh të fuqishëm për gjithë botën
Featured

Uka Farm: Perla e fshehur në periferi të Tiranës me një mesazh të fuqishëm për gjithë botën

15:48 21/01/2020
Para
12 orë me 40 gradë, këta janë llojet e viruseve që po qarkullojnë në Shqipëri

12 orë me 40 gradë, këta janë llojet e viruseve që po qarkullojnë në Shqipëri

“Kalova ditë të vështira”, Almeda Abazi përlotet për të birin në mes të emisionit turk

"Kalova ditë të vështira", Almeda Abazi përlotet për të birin në mes të emisionit turk

Si dy zogj të dashuruar, Sin Boy i bën dedikimet më romantike Rina Balajt

Si dy zogj të dashuruar, Sin Boy i bën dedikimet më romantike Rina Balajt

Mos humb asgjë! Merr i pari lajmet pikante dhe ofertat ekskluzive

Te fundit

Pas bujës së madhe të tradhtisë, Wizard Liz mirëpret fëmijën e saj të parë me Landon

Pas bujës së madhe të tradhtisë, Wizard Liz mirëpret fëmijën e saj të parë me Landon

19:53 14/12/25
Si të forcojmë imunitetin gjatë dimrit: Ushqimet që nuk duhet të mungojnë

Si të forcojmë imunitetin gjatë dimrit: Ushqimet që nuk duhet të mungojnë

19:16 14/12/25
Londrimi-Klodit: A do më puthësh tani?

Londrimi-Klodit: A do më puthësh tani?

18:47 14/12/25
Selvija niset sërish drejt Italisë, bën dedikimin prekës për Shpatin!

Selvija niset sërish drejt Italisë, bën dedikimin prekës për Shpatin!

17:37 14/12/25
John Cena njofton tërheqjen nga WWE pas një karriere legjendare

John Cena njofton tërheqjen nga WWE pas një karriere legjendare

17:00 14/12/25
Ky ish banor rikthehet sërish në shtëpinë e BBVK-së, premton ndryshime

Përplasje e fortë në Big Brother VIP Kosova: Familja Kuçi reagon pas fyerjeve të Fjolla Morinës ndaj Edit

16:36 14/12/25
  • Celebrity
  • Aktualitet
  • ICONsclusive
  • Stil jetese
  • Horoskopi
  • Udhëzime për dhurata
  • Qytetarët

© 2025 IconStyle | Një Markë e GlobalEcho Media Group
Rruga Sami Frashëri Pallati Vortek , Qendra Metropol, kati i dytë. Na kontaktoni

Nuk ka rezultat
View All Result
  • Celebrity
  • Aktualitet
  • ICONsclusive
  • Stil jetese
  • Horoskopi
  • Udhëzime për dhurata
  • Qytetarët

© 2025 IconStyle | Një Markë e GlobalEcho Media Group
Rruga Sami Frashëri Pallati Vortek , Qendra Metropol, kati i dytë. Na kontaktoni

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Shkarko SnapFood dhe fito 10% ULJE në porosinë e parë