Rreth 350 kilogramë luleshtrydhe, 150 kilogramë sheqer, 415 kilogramë krem pastiçerie, 4000 vezë: një pastiçeri ne Parisit ka fituar një vend në Librin e Rekordeve Guinness për tortën më të madhe në botë Fraisier, e cila u certifikua të ishte 121.88 metra e gjatë.
Si rezultat, Franca rifitoi rekordin Guinness për tortën më të madhe Frazier, e cila mbahej nga Italia që nga viti 2019 me një ëmbëlsirë 100.48 metra të gjatë.
Nisma i përket Maison Heloise, një pastiçeri e famshme në Argenteuil, një periferi veriore e Parisit. Ëmbëlsirë e vlerësuar me çmime u shpërnda në një zinxhir tavolinash në shesh patinazhi në akull Argenteuil për ta admiruar banorët.
Ideja lindi në mendjen e ëmbëlsirit Youssef El Ghatou, i cili pranon se ishte magjepsur nga Rekordet Botërore Guinness që fëmijë. Ajo mobilizoi më shumë se 20 ëmbëlsira nga dyqane të ndryshme. Tortës që peshonte gjithsej 1.2 ton, iu desh një javë punë për t’u bërë. Sa i përket vendosjes së tij, organizatorët kanë punuar gjithë natën dhe një pjesë të madhe të ditës.
Pas konfirmimit të rekordit, himni kombëtar francez u luajt në një atmosferë festive. “Është një ëmbëlsirë kryesisht franceze,” tha kryebashkiaku Georges Mauthron, duke shtuar se rekordi nuk ka të bëjë vetëm me “një arritje pastiçerie”, por i kushtohet rajoneve të bukura të Francës.