Peshku konsiderohet si ushqimi i preferuar i zemrës dhe kjo nuk është rastësi. Përfitimet e peshkut për zemrën janë të dokumentuara nga shumë kërkime dhe studime shkencore, të cilat kanë treguar se konsumimi i peshkut, veçanërisht i peshkut të yndyrshëm, kontribuon në shëndetin e mirë kardiovaskular.
Peshqit yndyrorë, si salmoni, skumbri, sardelet dhe toni, janë të pasur me acide yndyrore omega-3. Acidet yndyrore omega-3 janë thelbësore për trupin dhe kanë një efekt të fortë anti-inflamator, i cili mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Sipas hulumtimit të publikuar në Journal of the American Medical Association, konsumimi i dy porcioneve me peshk të yndyrshëm në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare deri në 36%.
I njëjti hulumtim tregoi se njerëzit që konsumojnë rregullisht peshk kanë nivele dukshëm më të ulëta të triglicerideve dhe nivele më të larta të HDL (kolesterolit “të mirë”). Përveç kësaj, acidet yndyrore omega-3 mund të ulin presionin e gjakut dhe të përmirësojnë funksionin vaskular, duke reduktuar kështu rrezikun e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru.
Studime të tjera, si ai i botuar në Circulation, kanë treguar se acidet yndyrore omega-3 nga peshku ndihmojnë në reduktimin e aritmive, të cilat mund të çojnë në vdekje të papritur kardiake. Gjithashtu, peshku mund të zvogëlojë inflamacionin dhe të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, gjë që mund të ndihmojë në parandalimin e aterosklerozës.
Si përmbledhje, peshku është një ushqim i shkëlqyer për zemrën, i pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat ofrojnë përfitime të shumta për shëndetin kardiovaskular. Konsumimi i rregullt i peshkut mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, të përmirësojë nivelet e kolesterolit dhe të mbrojë kundër aritmive kardiake dhe inflamacionit. Për këto arsye, peshku duhet të jetë një komponent kyç i një diete të shëndetshme.