Specialistja dietike dhe psikologia klinike Merve Sharesz ndan këshillat e saja për të pasur një Ramazan më të shëndetshëm duke e ruajtur peshën tonë e duke e mbajtur sistemin imunitar të fortë.
Duke përsëritur se dy sistemet për të cilat trupi ka nevojë për më shumë energji janë sistemi imunitar dhe sistemi i tretjes, se agjërimi lejon trupin të përqendrojë energjinë e tij në një, e kështu ndalimi i tretjes për një periudhë specifike lejon sistemin imunitar të jetë më aktiv.
Kjo do të lejojë trupin të riparojë qelizat dhe të luftojë më mirë mikrobet. Mes syfyrit dhe iftarit është koha kur sistemi imunitar do të jetë më aktiv, por për ta siguruar këtë, theksohet domosdoshmëria e ngritjes për të ngrënë një vakt të shëndetshëm syfyr, pa marrë parasysh sa të prirur të jeni të ktheheni për të fjetur.
“Nëse nuk ngriheni për syfyr, trupi juaj do të stresohet për shkak të një periudhe të zgjatur urie, e cila mund të ulë imunitetin tuaj”, thotë ajo.
Çfarë ushqimesh të zgjidhni?
Kur bëhet fjalë për ndërtimin e një diete të shëndetshme gjatë Ramazanit, çelësi është që të shkoni për ushqime më të lehta, por të mbushura që do të ndihmojnë trupin tuaj të plotësojë të gjithë lëndët ushqyese që mund të humbni gjatë gjithë ditës. Mundohuni të vendosni tryezën tuaj për të përfshirë të gjitha grupet thelbësore të ushqimit – drithëra, perime dhe fruta, bishtajore, arra, qumësht dhe burimet tjera të proteinave.
Supa dhe sallata
Sado e vështirë të ndihet të ecni me ritëm sa më shpejt që të dëgjoni ezanin për lutjet e perëndimit të diellit që sinjalizojnë iftar, të jeni t= kujdesshëm ndaj kafshimeve tuaja dhe ushqimeve që hani do t’ju ndihmojë të qëndroni sa më të shëndetshëm gjatë këtij muaji.
Pasi të prisni agjërimin dhe të hani supën tuaj, bëni një pushim për 15 minuta dhe pastaj kaloni në pjatën kryesore.
Mblidhni antioksidantë
Antioksidantët në ushqime, veçanërisht frutat dhe perimet shumëngjyrëshe, mund të ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit të qelizave, duke rritur kështu sistemin imunitar. Kjo është arsyeja pse konsumimi i frutave si një meze të lehtë ndërmjet iftarit dhe syfyrit rekomandohet shumë.
Jo të gjithë karbohidratet janë krijuar në mënyrë të barabartë
Duhet të përpiqeni të përmbaheni nga ushqimet e skuqura dhe pasta sa më shumë që të jetë e mundur gjatë këtij muaji.
Duke e quajtur bukën “karbohidratin me cilësinë më të mirë” mbi orizin, makaronat, bulgurin dhe pitet e Ramazanit, specialistja e dietës thotë se gjithmonë duhet të zgjidhni bukën e grurit të njomë, brumin e thartë ose miellin e njomë mbi miellin e bardhë.
Pini të paktën 1.5 litra ujë
Uji është i domosdoshëm për një sistem të fortë imunitar pasi i mban të gjitha sistemet në trup të funksionojnë si duhet. Uji gjithashtu ndihmon në heqjen e toksinave nga trupi, transportimin e lëndëve ushqyese në qelizat tona dhe neutralizon bakteret dhe viruset.
Rishikoni probiotikët
Nëse ka një pije që specialistja rekomandon që njerëzit të shtojnë dietat e tyre gjatë Ramazanit, është kefir. Falë probiotikëve që përmban, kefiri ka një efekt shumë të thellë që forcon imunitetin,
Çështja e ushtrimit
Megjithëse stërvitja mund të jetë gjëja e fundit që dëshironi të bëni kur agjëroni, mjekët rekomandojnë të paktën 30 minuta aktivitet për të mbajtur trupin tuaj në formë, për të ndihmuar tretjen dhe forcuar sistemin tuaj imunitar.