Një studim i fundit, i botuar në revistën shkencore Nature Metabolism dhe i udhëhequr nga Qendra Gjermane për Kërkimin e Diabetit (DZD), Instituti Kërkimor Helmholtz në Mynih dhe Spitali Universitar i Tubingenit, ka hedhur dritë të re mbi shkaqet e epidemisë së obezitetit. Kjo punë sugjeron se origjina e problemit mund të lidhet me ndryshimet në ndjeshmërinë ndaj insulinës në nivelin e trurit , gjë që nënkupton se truri luan një rol vendimtar në zhvillimin e kësaj gjendje.
Ndryshimet e trurit të shkaktuara nga ushqimi i padëshiruar
Gjetjet e studimit tregojnë se vetëm pesë ditë të konsumimit të ushqimit të padëshiruar – duke përfshirë snacks, ëmbëlsirat, pijet joalkoolike dhe produkte të tjera ultra të përpunuara – mjaftojnë për të ndryshuar modelet e trurit tek individët e shëndetshëm.
Këto ndryshime ndikojnë si në rezistencën ndaj insulinës ashtu edhe në sistemin e shpërblimit të trurit , i cili është kritik në zgjedhjen e ushqimit. Kjo sugjeron që një dietë e pashëndetshme jo vetëm që na ndikon fizikisht, por gjithashtu ndryshon mënyrën se si ne e perceptojmë dhe reagojmë ndaj ushqimit.
Hulumtimi nxjerr në pah nevojën urgjente për të trajtuar ushqimin e pashëndetshëm nga një perspektivë më holistike , duke marrë parasysh jo vetëm efektet fizike, por edhe implikimet neurologjike.
Të kuptuarit se si zakonet e të ngrënit mund të ndryshojnë trurin tonë, hap rrugë të reja për zhvillimin e strategjive efektive në parandalimin dhe trajtimin e obezitetit. Kjo qasje mund të jetë çelësi për të luftuar një epidemi që prek miliona njerëz në mbarë botën.