Të gjithë kemi ditë të këqija, në fund të të cilave zakonisht përfundojmë në frigorifer ose dollapë, duke kërkuar ushqime të dëmshme që, teorikisht, mund të na bëjnë të lumtur. Akullorja mund të tingëllojë si një zgjedhje e shkëlqyer për të larguar ndjenjat e këqija të shkaktuara nga një ditë e vështirë në zyrë ose në shtëpi, por përbërësit e saj nuk e ndihmojnë trupin të rikuperohet. Megjithatë, ka pesë ushqime që na ofrojnë bujarisht këtë mundësi.
Dallimi midis këtyre ushqimeve dhe të tjerave është se ato përmbajnë lëndë ushqyese dhe substanca të tilla si triptofani, i cili kur konsumohet shndërrohet në neurotransmetues si serotonina. “Përbërësi kimik i gëzimit” mund të na ngrejë humorin dhe të zvogëlojë ankthin dhe lodhjen. Për më tepër, vitaminat B, të cilat përfshihen gjithashtu në këto ushqime, ndihmojnë shumë në përmirësimin e humorit tonë, ndërsa hekuri luan një rol shumë të rëndësishëm si stabilizues.
Këto dhe shumë lëndë të tjera ushqyese gjenden në ushqime si arrat. Ato janë të pasura me magnez dhe selen, si dhe tirozinë, një aminoacid (një pjesë e proteinës) që ndihmon në prodhimin e dopaminës. Disa arra braziliane në dietën tonë të përditshme janë ideale për të ndihmuar trupin tonë të stimulohet në çdo kohë.
Megjithatë, nuk duhet të harrojmë kurrë bananet. Një frut shumë i pasur me kalium, magnez, zink dhe vitaminë C, na ndihmon të relaksohemi dhe të flemë nëse e konsumojmë natën ndërkohë që ka edhe avantazhin e të qenit veçanërisht i shijshëm.
Tërshëra është një material që mund të përdoret në shumë mënyra në dietën tonë të përditshme. Karbohidratet e saj ndihmojnë në përthithjen më të mirë të hekurit dhe vitaminës B6. Gjithashtu, indeksi glicemik i tërshërës na ndihmon të mos urisëm përsëri shpejt, gjë që mund të na ndryshojë lehtësisht humorin për keq.
Sigurisht, kosi shkon mirë me të gjithë përbërësit e mësipërm, pasi ai, përveç kalciumit, përmban edhe probiotikë, të cilët ndihmojnë në funksionimin e zorrëve dhe na përmirësojnë humorin. Nëse kombinojmë arra, banane, tërshërë dhe kos për mëngjes ose një meze të lehtë, atëherë kemi vaktin ideal për të na përmirësuar humorin dhe ndoshta për të gjithë ditën.
Së fundmi, qershitë e freskëta janë një ushqim i shkëlqyer që mund të ndihmojë me dhimbjet e kokës, ndër të tjera. Dhe ndërsa i gjejmë vetëm në pranverë, pjesa tjetër është e disponueshme gjatë gjithë vitit, duke na dhënë 365 mundësi për të përmirësuar humorin tonë përmes ushqimit të mirë .