Një mënyrë e mirë për të ruajtur shëndetin, ndër të tjera, është të jemi shumë selektiv me ushqimet që zgjedhim të përfshijmë në rutinën tonë diete. Sidomos, megjithatë, kur kjo këshillë vjen nga një ekspert, nuk duhet ta anashkalojmë atë, por ta ndjekim atë deri në germë.
Zgjedhja e mjaftueshme e frutave dhe perimeve dhe shmangia e sheqernave të tepërta është një mënyrë efektive për të mbajtur nivele të mira të funksioneve tona jetësore dhe për të shmangur shfaqjen e sëmundjeve kronike. Por çfarë tjetër mund t’i kushtojmë vëmendje?
Dr Sarmed Sami, gastroenterolog, asistent profesor në University College London dhe mjek në Qendrën e Sëmundjeve Digjestive në Londër në Spitalin Princess Grace, na nxit të ndjekim shembullin e tij dhe të zgjedhim me kujdes konsumin tonë të ushqimit, duke i kushtuar vëmendje sa vijon:
Më pak mish i përpunuar
Salsiçet, proshuta, proshuta dhe ftohjet janë sigurisht të shijshme për shumëkënd, por nuk kanë shumë vlera ushqyese. Krejt e kundërta, pasi shtimi i nitrateve dhe nitriteve mund të shndërrohet në kimikate të dëmshme në zorrë, të quajtura nitrozamina, të cilat konsiderohen si një faktor rreziku për zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë.
Të ulëta në fibra dhe të larta në yndyrna të ngopura, ato gjithashtu mund të prishin mikrobiomën e zorrëve, duke çuar në inflamacion të zorrëve.
Më shumë produkte qumështi me pak yndyrë
Qumështi, kosi dhe djathi, produktet më të njohura të qumështit, ndahen në me yndyrë të plotë, gjysmë të skremuar dhe të skremuar. Yndyrnat e ngopura kërkojnë më shumë për t’u tretur, gjë që mund të përkeqësojë simptomat e dispepsisë dhe refluksit, ndërsa gjithashtu kontribuon në inflamacion në zorrë, sipas gastroenterologut. Prandaj, përmbajtja e lartë e yndyrës mund të prishë bakteret “e mira” të zorrëve.
Ne u themi “jo” shumë ushqimeve të skuqura
Me siguri do të prisni t’i gjeni në këtë listë. Ushqimet e skuqura shumë të pëlqyera mund të shkaktojnë gjithashtu shqetësime në stomak, pasi ato ngadalësojnë zbrazjen e stomakut për shkak të sasive të larta të yndyrës. Kjo do të thotë se ushqimi merr më shumë kohë për t’u tretur dhe mund të çojë në të përziera dhe parehati abdominale.
Për më tepër, temperaturat e larta të përdorura për të skuqur ushqimet janë të vështira për trupin të shpërbëhen, gjë që mund të kontribuojë në inflamacion dhe stres oksidativ në sistemin tretës.
Më pak pije me sheqer
Konsumimi i tepërt i sheqerit shoqërohet me shtim në peshë, faktor rreziku për shumë sëmundje, por edhe me shqetësime në mikrobiomën e zorrëve, duke ndryshuar përbërjen e baktereve në zorrë.
Pijet e gazuara, si ato që përmbajnë sheqer ashtu edhe ato pa sheqer të shtuar, janë gjetur të jenë veçanërisht fajtore, pasi karbonizimi mund të çojë në grumbullimin e gazit, i cili mund të shkaktojë fryrje, ngërçe, refluks gastroezofageal dhe kapsllëk.
Ushqimet ultra të përpunuara
Përveçse kanë kaluar shumë përpunime, përmbajnë përbërës të rrezikshëm për organizmin në përgjithësi, si sheqerna të shtuara, yndyra, kripë, si dhe shumë kimikate të tjera, konservues, emulsifikues, të cilët shoqërohen me ndryshime metabolike. Sa më i përpunuar të jetë një ushqim, aq më pak i shëndetshëm është.