Shishet e ujit të ripërdorshme mund të kenë shumë përfitime përtej hidratimit, të tilla si më pak kosto për blerjen e ujit dhe më pak shishe plastike, por është e rëndësishme të mos neglizhoni pastërtinë e tyre.
Përdorimi i shpeshtë i një shisheje të papastër na vë në kontakt me rreth 20.8 milionë njësi koloni bakteriale (CFU), që korrespondon me rreth 40,000 herë më shumë mikrobe sesa gjenden në kapakun e tualetit, sipas hulumtimit nga waterfilterguru.com.
“Një keqkuptim i zakonshëm për higjienën e shisheve të ujit të ripërdorshëm është se duke qenë se e mbushni me ujë të pastër dhe ai bie vetëm në kontakt me gojën tuaj, nuk ka shumë nevojë ta pastroni shpesh”, shpjegon patologu Dr. Donald Grant. Ai shton gjithashtu se sa herë që pimë nga shishja, ne transferojmë baktere nga goja, të cilat më pas mund të shumohen brenda në enë.
“Çdo gjë që është e ripërdorshme mund të jetë e prirur ndaj akumulimit të papastërtive, pluhurit ose mbeturinave dhe për këtë arsye bakteret” shton mjeku i përgjithshëm Dr. Suhail Hussain, duke vënë në dukje se shishet e ujit të ripërdorshme janë një terren ideal për mbarështimin e baktereve për shkak të lagështisë së shtuar.
Për më tepër, myku mund të rritet në pjesën e sipërme të vidhos ose kashtës së palosshme, ndërsa ruajtja e turit në një çantë palestrës mund të veprojë si një magnet për bakteret nga brenda çantës . Përveç kësaj, sa herë prekim kapakun favorizohet transferimi i mikroorganizmave nga duart tona apo nga sipërfaqet që prekim.
Bakteret që zakonisht zbulohen në kapakun, grykën ose muret e shishes janë Streptokoku, Staphylococcus, E.coli dhe bakteret Gram negative. Këto baktere potencialisht mund të shkaktojnë probleme shëndetësore si gastroenteriti (me simptoma të tilla si diarre ose të vjella).
Larje të shpeshta
Prandaj, rekomandohet pastrimi i mirë i shishes pas çdo përdorimi, me ujë të nxehtë. Gjithashtu shmangni lënien e saj në diell, pasi kombinimi i nxehtësisë dhe lagështisë favorizon shumëzimin e shpejtë të mikrobeve.