Nëse i përkisni atyre personave që i duan dardhat, apo atyre që i shmangin, lexoni tekstin më poshtë. Do të zbuloni se ky frut i veçantë “fsheh” shumë përfitime për organizmin. Dardha është e pasur me lëndë ushqyese dhe komponime të dobishme bimore.
1. Është shumë ushqyes
Një dardhë e vetme përmban sasi të konsiderueshme fibrash, vitamina C dhe K, kalium dhe lëndë ushqyese të tjera të vlefshme. I njëjti ushqim gjithashtu siguron sasi të vogla të folatit, provitaminës A dhe niacinës.
Dardha është gjithashtu një burim i pasur i mineraleve të rëndësishme, si bakri dhe kaliumi. Bakri luan një rol të rëndësishëm në imunitetin, metabolizmin e kolesterolit dhe funksionin nervor, ndërsa kaliumi ndihmon kontraktimet e muskujve dhe funksionin e zemrës.
2. Përmban antioksidantë të dobishëm
Dardha përmban shumë antioksidantë, të cilët janë edhe arsyeja e nuancave të ndryshme të varieteteve të frutave. Në veçanti, fruti përmban antocianina, të njohura për aktivitetin e tyre kundër kancerit, si dhe përfitimet e tyre kardiovaskulare.
3. Ka veti anti-inflamatore
Edhe pse inflamacioni është një përgjigje normale e sistemit imunitar, inflamacioni kronik mund të jetë kërcënues për shëndetin e njeriut pasi lidhet me sëmundje të caktuara, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2. Dardha është një burim i pasur i antioksidantëve flavonoid, të cilët ndihmojnë në zbutjen e inflamacionit, duke ulur rrezikun e këtyre sëmundjeve.
4. Mund të ndihmojë në humbjen e peshës
Dardha është e ulët në kalori, e pasur me ujë dhe plot fibra. Ky kombinim i bën ato një ushqim miqësor për humbjen e peshës , pasi fibra dhe uji përmirësojnë ngopjen, duke ju mbajtur nga ngrënia e tepërt.
5. Forcon shëndetin kardiovaskular
Dardha tregohet se është në gjendje të mbrojë zemrën tuaj . Ato përmbajnë procyanidin, një antioksidant që redukton ngurtësimin në indet e zemrës, por edhe kolesterolin LDL (të keq), ndërsa rrit kolesterolin HDL (të mirë).
Lëvorja përmban një antioksidant të rëndësishëm të quajtur quercetin që mendohet të jetë i dobishëm për shëndetin kardiovaskular duke reduktuar inflamacionin dhe faktorë të tjerë të rrezikut kardiovaskular si presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e kolesterolit.
6. Ka veti antikancerogjene
Dardha përmban disa përbërës, të tillë si antocianin dhe acid klorogjenik, që herë pas here janë shoqëruar me aktivitet antikancerogjen. Disa studime tregojnë se një dietë e pasur me fruta, duke përfshirë dardha, mund të mbrojë kundër disa llojeve të kancerit, përfshirë ato të mushkërive dhe stomakut. Përveç kësaj, disa studime tregojnë se frutat e pasura me flavonoide, si dardha, mund të mbrojnë edhe nga kanceri i gjirit dhe vezoreve.