Lidhja midis të ushqyerit dhe gjendjes së lëkurës ose më saktë efekti i të ushqyerit në plakjen e lëkurës ka qenë një fushë interesante me interes për të gjithë. Plakja e lëkurës është një proces kompleks natyror, shumica prej nesh janë të prirur të qëndrojnë sa më të freskët dhe rinor dhe megjithëse nuk ka asnjë mënyrë për të ndaluar ose për të udhëtuar pas në kohë. Megjithatë disa lëndë ushqyese mund të ndihmojnë në ngadalësimin e shenjave të plakjes, sipas Shivika Seth, një nutricioniste klinike.
Ja disa lëndë ushqyese që mund të ngadalësojnë plakjen e lëkurës.
- Vitamina C
Kolagjeni është një nga substancat natyrale mbushëse në lëkurë. Me kalimin e moshës kolagjeni bie, për më tepër kjo rënie vjen si rezultat i formimit të vijave të holla, rrudhave dhe humbjes së vëllimit dhe kontureve në lëkurën e plakur.
- Likopeni
Likopeni i përket familjes së karotenoideve. Karotenoidet janë thelbësore për maturimin e lëkurës pasi ato qëndrojnë në shtresën e jashtme të lëkurës. Nivelet më të larta të karotenoideve brenda këtyre shtresave kanë shfaqur plakje që përmirësojnë qëndrueshmërinë e lëkurës dhe hidratimin reduktojnë rrudhat dhe madje rrisin prodhimin e kolagjenit ushqimet me likopen të lartë përfshijnë domatet, guavat rozë dhe papajat.
- Vitamina E
Kompleksi i vitaminës E është një grup prej 8 përbërësish të quajtur tokoferolë. Tokoferoli është një antioksidant i tretshëm në membranë, i cili lidhet me membranën e yndyrës. Marrja e produkteve natyrale të vitaminës E ndihmon kundër lidhjes së kryqëzuar të kolagjenit dhe peroksidimit të lipideve, e cila lidhet me plakjen e lëkurës. Për Vitaminën E konsumoni farat e lulediellit, të bajameve si dhe avokado.
- Zinku
Zinku ndihmon në parandalimin e formimit të rrudhave në nivel molekular duke forcuar membranat qelizore dhe duke sjellë qeliza të reja rinore në sipërfaqe, ai stimulon mbrojtjen antioksiduese dhe imune kundër plakjes së lëkurës.