Një çokollatë më e shëndetshme dhe më e qëndrueshme mund të jetë në duart tona, pasi shkencëtarët dhe pastiçierët zviceranë zhvilluan një recetë që zëvendëson sheqerin me mbetje bimore. Në recetën e re të çokollatës sheqeri zëvendësohet nga mbetjet bimore, të cilat në rrethana normale janë të destinuara për asgjësim. Duke bluar të gjithë kokrrën e kakaos, ekspertët kanë krijuar një pelte të ëmbël, të mbushur me fibra, që mund të zëvendësojë sheqerin e shtuar në çokollatë, shkruajnë mediat e huaja.
Rezultatet e studimit u publikuan në Nature Food dhe, nëse kjo recetë e re funksionon në nivel prodhimi masiv, atëherë së shpejti do të jemi në gjendje të blejmë çokollata më të shëndetshme dhe më të qëndrueshme për mjedisin. Ajo gjithashtu përmban vetëm 23 gram yndyrë të ngopur në krahasim me 33 gram të zakonshëm.
Studiuesit zbuluan se deri në 20% të çokollatës mund të përbëhet nga kjo pelte kakao, e cila është e barabartë në ëmbëlsi me 5-10% sheqer pluhur. Në krahasim, çokollata e zezë konvencionale mund të përmbajë lehtësisht midis 30 dhe 40% sheqer pluhur. Prodhimi i çokollatës vendos një barrë të konsiderueshme për mjedisin, madje konkurron, për sa i përket prodhimit të dioksidit të karbonit, me industrinë e mishit. Kjo recetë e re me çokollatë duket se i jep zgjidhje edhe këtij problemi.