E dini që ngjyrat ndikojnë jo vetëm në veshje, por edhe në ushqimin që zgjedhim? Dhe është pikërisht e kuqja, ngjyra prej së cilës tërhiqemi te ushqimet, por jemi më të vendosur ndaj ushqimeve jeshile.
Lëngu i jetës apo “Exotic Elixir”? (porosit këtu)
Në fakt nuk është vetëm një zgjedhje estetike, por një instinkt i saktë që na çon në preferencën e ushqimeve që i konsiderojmë të ushqyeshme.
Këto janë rezultatet e një studimi të një Universiteti në Trieste, të botuara në revistë e agrikulturës biologjike “Teatro Naturale”.
Sallatë me rukola dhe avokado (porosit këtu)
Tek njeriu, ndryshe nga disa kafshë si, qeni, që i besojnë nuhatjes, shikimi ka një rol dominues në përzgjedhjen e ushqimit. Ngjyrat janë vendimtare, edhe pse arsyeja e zgjedhjes nuk del nga sfera e subkoshiencës.
Pasta me qofte (porosit këtu)
Në fakt, sipas studiuesve, kemi një kod të vërtetë ngjyrash për të vlerësuar cilat ushqime janë më të shëndetshme. Raffaella Rumiati, një neuro-shkencëtare dhe koordinatore e studimit thotë:
“Sipas disa teorive, sistemi ynë vizual ka evoluar për të identifikuar lehtësisht frutat perimet, e në veçanti ushqimet në mes të gjetheve të xhunglës”.
Pasta me pesto (porosit këtu)
Ja pse preferenca për ngjyrën e kuqe, tregon frutat më të ëmbla dhe më me kalori, krahasuar me gjethet.
“Tek ushqimet natyrale, të papërpunuara, ngjyra është një parashikuese e mirë e kalorive. Sa më i kuq të jetë një ushqim i papërpunuar, aq më ushqyes është, ndërsa ato jeshile kanë tendencën të jenë më pak kalorike, pra dhe më pak të dobishme për mbijetesën e organizmit”, shprehet Francesco Foroni, autori i studimit.
Pica (porosit këtu)
Të gjitha ushqimet në foto mund t’i gjesh në aplikacionin e porositjes online, “SnapFood”.
Shkarkoje në celular (këtu) dhe më pas mjafton të bësh porosinë për vetëm 20 sekonda. Hamburgeri të vjen në adresën ku dëshiron, kudo ndodhesh në Tiranë. (Porosite këtu)