Historia e anijes më të famshme në botë, Titanikut, vazhdon edhe sot e kësaj dite të mbetet një nga ngjarjet më të diskutuara të shekullit XX. Përveç fatit tragjik që i priti udhëtarët në natën e 14 prillit 1912, kur anija goditi një ajsberg në Oqeanin Atlantik, shumë detaje të jetës së tyre të përditshme në bord janë zbuluar më vonë nga dokumentet e ruajtura. Një ndër më interesantet është pikërisht menuja e fundit që iu shërbye pasagjerëve, vetëm disa orë para fundosjes.
Menuja e klasit të parë
Për udhëtarët e klasit të parë, darka ishte e shndërruar në një banket luksoz. Menuja përfshinte ostriga të freskëta, supë me pulë, salmon të tymosur, mish qengji, rosë të pjekur, biftekë, pula të ziera dhe patë të pjekura, të shoqëruara me pure patatesh, perime të ndryshme dhe sallata të sofistikuara. Si ëmbëlsirë, pasagjerët kishin mundësinë të shijonin puding, akullore, fruta të freskëta, tartë me mollë dhe ëmbëlsira franceze. Vera dhe shampanja e shtrenjtë nuk mungonin në tryezat elegante.
Ushqimet e klasës së dytë
Ndërkohë, pasagjerët e klasës së dytë shijuan një menu më modeste, por gjithsesi të pasur për kohën. Ata u shërbyen me supë perimesh, peshk të pjekur, mish viçi, pulë të zier, patate dhe bukë të ngrohtë, të shoqëruara me ëmbëlsira të thjeshta si puding me kumbulla dhe fruta sezonale.
Më të thjeshtat – klasa e tretë
Për udhëtarët e klasës së tretë, ushqimi ishte i kufizuar, por shumë më i mirë krahasuar me anije të tjera të kohës. Menuja përfshinte bukë, biskota, djathë, patate të ziera, supë me oriz, qengj të pjekur dhe reçel frutash. Edhe pse më modest, ky ushqim konsiderohej mjaft i bollshëm për standardet e fillimit të shekullit XX.
Një ironi e hidhur e fatit
Ironia më e madhe është se këto vakte të fundit u shijuan në një atmosferë feste dhe qetësie, pa asnjë dyshim për fatin e errët që i priste. Vetëm pak orë më pas, muzika e orkestrës do të përziente shijen e banketeve me frikën e madhe të pasagjerëve, ndërsa Titaniku mbytej bashkë me më shumë se 1.500 njerëz.
Menuja e Titanikut është sot një relike historike që na sjell jo vetëm detaje mbi jetën luksoze të udhëtarëve, por edhe një kujtesë të dhimbshme se si nata e fundit e tyre nisi me elegancë dhe përfundoi me tragjedi.