E keni pyetur ndonjëherë veten se çfarë ju bën të fryrë? Përvoja me fryrjen mund të jetë e ndryshme për të gjithë. Mund të keni një ndjenjë ngopjeje pasi keni ngrënë, ose barku juaj mund të jetë i tensionuar.
Shumë kanë edhe fryrje, e cila mund të jetë e dhimbshme, ndërsa të tjerët zgjohen të fryrë. Ajo që mund t’ju befasojë është se ndërsa fryrja shpesh duket si gaz i tepërt, hulumtimet tregojnë se ky nuk është në të vërtetë rasti i vetëm.
Për shkak se fryrja e barkut nuk është e njëjtë për të gjithë, mund të prisni që ajo të ketë shumë shkaqe dhe keni të drejtë. Ajo që shkakton fryrjen e barkut tek një person mund të mos jetë e njëjtë tek një tjetër. Këtu janë disa nga fajtorët kryesorë:
-Gëlltitja e ajrit (përtypja e çamçakëzit ose biseda gjatë ngrënies)
-Konsumimi i ushqimeve që prodhojnë gazra
-Hani shumë shpejt, duke çuar në përtypje të dobët dhe gëlltitje më shumë ajër
-Ngrënia e tepërt. Nëse kalon shumë kohë ndërmjet vakteve, ne priremi të hamë tepër
-Madhësia e vaktit në lidhje me madhësinë e barkut. Nëse keni një bark të vogël, do të vini re se ai zgjerohet më shumë kur hani sasi të mëdha
-Tretje hipotonike, si zbrazja e ngadaltë e stomakut ose eliminimi i ngadaltë
–Ndryshimet në dietë, të tilla si ngrënia e më shumë ushqimeve të pasura me fibra
-Mosbalancimi në bakteret e zorrëve
-Stresi, i cili mund të ngadalësojë tretjen tuaj
Studimet kanë treguar se një person mesatar prodhon 0,6-1,8 litra gaz në ditë, edhe nëse nuk e kuptojnë këtë. Për shumë njerëz, kalimi i gazit përmes traktit tretës nuk shkakton simptoma dhe është një shenjë e një zorrë të shëndetshme.
Gjithashtu nëse fryrja juaj shoqërohet me ndonjë nga simptomat e mëposhtme, duhet të shkoni menjëherë te mjeku: gjak në jashtëqitje, vështirësi në gëlltitje, të vjella të përsëritura, humbje peshe të pavullnetshme, temperaturë ose verdhëz.