Me uljen e temperaturave, frutat e stinës së vjeshtës dhe dimrit marrin vend të veçantë në tryezat tona. Midis tyre, agrumet, sidomos portokallet dhe mandarinat, dallohen për shijen e freskët dhe përfitimet e shumta për shëndetin. Konsumimi i tyre ndihmon forcimin e sistemit imunitar dhe sigurimin e vitaminave dhe mineraleve esenciale.
Portokallet konsiderohen “yjet” e dimrit, pasi përmbajnë antioksidantë, minerale dhe vitamina që lidhen me përmirësimin e imunitetit, zvogëlimin e inflamacionit, mbrojtjen e zemrës dhe uljen e rrezikut nga disa lloje kanceresh. Ndërkohë, mandarinat, megjithëse më të vogla, ofrojnë gjithashtu antioksidantë dhe vitamina, veçanërisht vitaminë A, falë përmbajtjes së beta-karotenit.
Nga ana ushqyese, portokallet kanë më shumë vitaminë C (rreth 59 mg për 100 g) dhe fibra, që ndihmojnë të ndiheni të ngopur më gjatë, ndërsa mandarinat përmbajnë më pak fibra dhe rreth 27 mg vitaminë C për 100 g. Megjithatë, mandarinat janë më praktike për t’u konsumuar si meze dhe mund të shtohen lehtë në dietë.
Ekspertët rekomandojnë të alternohen llojet e agrumeve për të përfituar nga diversiteti i përbërësve ushqyes dhe antioksidantëve. Nëse prioriteti është marrja maksimale e vitaminës C dhe fibrave, portokallet janë zgjedhja më e mirë, ndërsa mandarinat ofrojnë komoditet dhe gjithashtu ofrojnë shije të ëmbël.