Ushqimet e shpejta të pasura me yndyrë ose sheqer kanë çuar në një epidemi të sëmundjeve të lidhura me obezitetin.
Një nga mënyrat për t’i dhënë fund kësaj krize shëndetësore është studimi i asaj që ndodh në tru kur jemi të ekspozuar ndaj ushqimeve të caktuara.
Së fundmi disa ekspertë nga Universiteti Memorial i Newfoundland (Kanada), po studiojnë lidhjen midis inflamacionit të hipotalamusit, një pjesë e trurit që rregullon ekuilibrin e energjisë dhe ndjenjën tonë të urisë dhe konsumimin e dietave me yndyrë të lartë.
Këto ushqime prodhojnë inflamacion të hipotalamusit që rrit oreksin në nivele që na bëjnë të hamë më shumë sesa kemi nevojë dhe të shtojmë peshë.
Megjithatë, shkencëtarët kanë vërejtur gjithashtu një efekt në dukje paradoksal. Inflamacioni në atë zonë të trurit shoqërohet edhe me sëmundje të tilla si anoreksia dhe të tjera që shkaktojnë humbje peshe.