Duhani vret më shumë se 8 milionë njerëz në nivel global çdo vit. Më shumë se 7 milionë nga këto vdekje janë nga përdorimi i drejtpërdrejtë i duhanit dhe rreth 1.2 milionë janë joduhanpirësit që i ekspozohen tymit.
Pirja e duhanit është një faktor i njohur rreziku për shumë infeksione të frymëmarrjes dhe rrit ashpërsinë e sëmundjeve të frymëmarrjes. Por një studim në spitalin “Pitié-Salpêtrière”, në Paris sugjeroi që një substancë që gjendet në duhan, mund të ndalojë duhanpirësit që të preken nga COVID-19.
Së fundi, Organizata Botërore e Shëndetit ka hedhur poshtë këto pretendime. Sipas OBSH, ata që pijnë duhan ka të ngjarë të jenë më të prekshëm ndaj infeksionit.
“Duhanpirësit gjithashtu mund të kenë sëmundje të mushkërive ose zvogëlim të kapacitetit të mushkërive që rrit në masë të madhe rrezikun e sëmundjeve serioze. Kushtet që rrisin nevojat për oksigjen ose zvogëlojnë aftësinë e trupit për ta përdorur atë si duhet, do t’i vënë pacientët në rrezik më të madh të problemeve serioze të mushkërive, siç janë pneumonia”.
Studimet tregojnë gjithashtu se duhanpirësit kishin më shumë të ngjarë të vdisnin më parë se jo duhanpirësit gjatë shpërthimit të MERS në vitin 2012.
“Ne gjithashtu dimë se njerëzit që pinë duhan kanë një rrezik më të madh për probleme të tjera kronike të mushkërive dhe atake kardiake”.
Using tobacco products can increase your chance of getting #COVID19
❗️Bringing your?to your?can transfer the virus into your body
❗️Sharing tobacco products can transmit the virus between people
❗️Tobacco weakens your respiratory system making you more vulnerable to the virus pic.twitter.com/nFOCwAoFyK— World Health Organization (WHO) (@WHO) April 22, 2020