Në mendjen tonë na është fiksuar shprehja që na kanë thënë gjithmonë prindërit tanë, mos u laj menjëherë pasi ha ushqim, apo mos haj akullore se të bëhen grykët. Këshilla këto që na shoqërojnë prej vitesh, por sa të vërteta janë?
Ekspertët na vijnë në ndihmë duke na zbuluar se këshillat që na kanë dhënë prindërti tanë janë mitë apo të vërteta.
A duhet të notojmë, pasi të kemi ngrënë?
Kjo është një fjali që na është thënë nga nënat tona, “Mos notoni pasi të keni ngrënë ose do të fundoseni”.
Nuk ka arsye pse kjo të ndodhë, por nëse futeni thellë në ujë kjo mund të shkaktojë fryrje në stomak. Kjo për faktin se po të qëndroni në pozitën horizontale lejon ikjen e acidit nga stomaku dhe të kthehet prapë në ezofag, e kjo më pas shkakton urthin, apo të djegurat në gjoks.
Si ta hiqni qafe erën e hudhrës?
Prindërit na kanë thënë gjithmonë që pasi konsumoni hudhër për të hequr erën e keqe të gojë konsumoni mollë. Aroma e hudhrës shkaktohet nga substancat që përmbajnë sulfur. Mënyra më e mirë për të hequr qafe aromën e hudhrës nga goja është të konsumoni një mollë, thuhet edhe në studimin e ekspertëve nga universiteti në Ohajo. Shkencëtarët kanë studiuar lloje të ndryshme të ushqimit që kanë ndikuar në përbërësit e sulfurit, pasi kishin konsumuar hudhër të freskët. Ishin pikërisht mollët e freskëta ato që e kishin neutralizuar aromën e hudhrës nga goja.
Nëse tejkaloni një vakt, cili duhet të jetë ai?
Shumë njerëz e bëjnë këtë për të humbur në peshë, por nëse shmangni një vakt, atëherë vetëm sa do t’i përkeqësoni gjërat. Sipas Priya Tew, anashkalimi i një vakti ndikon në uljen e menjëhershme të nivelit të sheqerit në gjak, e kur të hani përsëri, do të çrregulloni nivelin e insulinës, e kjo në vend se të humbni në peshë, ka efekt të kundërt. Por, nëse vendosni ta anashkaloni një vakt, le të jetë dreka, në mes të ditës.
A mundet vërtet ushqimi i ftohtë të na “ftohë”
Kur të ngrohet moti, në mënyrë natyrale konsumojmë diçka të ftohtë, akullore për shembull. Por, nuk ekziston asnjë fakt i vetëm se ushqimi i ftohtë mund të na e ftohë organizmin, thotë profesoresha Susan Lanham-New. Secili lloj i ushqimit do të tretet, dhe me këtë rast ushqime të tilla do të na bëjnë që për më shumë të ndihemi më të nxehtë. Puna më e mirë, kur të ndiheni të nxehur është të pini sasi të mjaftueshme të ujit.