Çdo herë që kemi postuar receta gatimi në Neps.al kemi rekomanduar të përdorni gjatë gatimit letër kuzhine ose letër pergamenë.
Por shumë mbase pyesin a është letra pergamene me të vërtetë e nevojshme? Çfarë bën? A mund ta zëvendësoni letrën me letër varaku apo letër dylli?
Ka disa arsye pse duhet ta përdorni letrën e kuzhinës dhe i kemi listuar mëposhtë:
1.Pjekje perfekte
Shpeshherë jo të gjitha fletët e pjekjes janë të barabarta. Disa janë më të mirë në përhapjen e ngrohjes në mënyrë të barabartë në të gjithë sipërfaqen, bazuar në metalin e përdorur dhe të ndërtimit. Përdorimi i letrës së kuzhinës krijon një shtresë të hollë ajrosje midis fletës së pjekjes dhe letrës që ndihmon në rregullimin e temperaturës dhe neutralizimin e pikave të nxehta.
2.Zvogëlon përhapjen e padëshiruar të vajit
Nuk ka asgjë më të keqe se biskota të shndritshme me yndyrë. Letra e kuzhinës në përgjithësi e thith vajin dhe i ushqimit pamjen dhe shijen e duhur.
3.Eliminon ngjitjen e gatimit
Ushqimet e pjekura mbi letër pergamenë nuk ngjiten ansnjëherë në fund sepse ajo nuk e lejon ngjitjen.
4.Ushqim estetik
Nëse shpesh pyesni veten se pse gatimet tuaja nuk duken aq të përsosur san ë foto, por kanë formë të të çrregullt atëherë përgjigjen e keni tek letra e kuzhinës.
5.Mban pastër tavat e gatimit
Të gjitha femrat e urrejnë procesin e ngjitjes së ushqimit në tavë sepse larja e tyre është shumë ë vështirë dhe gjithmonë ngelen shenja.
Por me letrën pergamene mjafton ta shpërlani enën me ujë të ngrohtë dhe e gjitha do të jetë si e re.
6.Izolon
Mbështjellja e peshkut, shpendëve dhe mishit në një zarf letre pergamenë para pjekjes krijon një xhep me avull që e gatuan mishin me butësi. Kjo rezulton në një cilësi të lagësht dhe të butë dhe zvogëlon mundësinë e mbingarkesës.
Burimi: Neps.al