Një studim i ri i publikuar në Mbretërinë e Bashkuar, ka zbuluar se produktiviteti i punonjësve në tërësi në ambjentin e punës, është shumë më pak se çfarë e kishim ditur ne.
Sipas studimit, produktiviteti i punonjësve, është vetëm 2 orë e 52 minuta.
Koha që kalojmë duke parë faqet e lajmeve dhe rrjetet sociale, janë etiketuar si shpërqendrimet kryesore që ndikojnë në produktivitetin e punonjësve çdo ditë pune.
Në studim përshkruhet se një punëtor zyre, kalon një kohë të konsiderueshme duke e shfrytëzuar me gjëra të tjera që nuk kanë lidhje me punën.
Përsa i përket strukturimit të këtij studimi, ka funksionuar në fokusgrupe të anketuara. Rreth 1,989 punonjës zyre me kohë të plotë janë anketuar.
Të anketuarit fillimisht u pyetën: ‘A e konsideroni veten produktiv gjatë gjithë ditës së punës?’ Për të cilën shumica, 79% pranuan se ‘jo’ nuk ishin. Vetëm një e pesta, 21%, besuan se ‘po’ ata ishin produktivë gjatë gjithë ditës.
Studimi pyeti më pas të anketuarit,
‘Nëse do të duhej të tregonit një shifër, për sa kohë mendoni se kaloni në mënyrë produktive duke punuar gjatë orëve të punës në baza ditore?
‘ Rezultatet e kësaj zbuluan se përgjigjja mesatare ishte ‘2 orë dhe 53 minuta’ e produktivitetit aktual në vendin e punës për të gjithë të anketuarit.
Studimi më pas vështroi aktivitetet e bëra në vend të punës, duke pyetur:
‘Me çfarë e kaloni kohën gjatë ditës së punës në vend që të punoni në mënyrë produktive?’ Dhe u kërkoi të anketuarve të zgjidhnin nga një listë opsionesh të mundshme, të cilat zbuluan 10 tërheqjet kryesore të mëposhtme.
Të anketuarit u lejuan të zgjedhin më shumë se një opsion nëse aplikonin më shumë se një:
Kontrollimi i mediave sociale – 47%
Leximi i faqeve të lajmeve – 45%
Diskutimi i aktiviteteve të punës me kolegët – 38%
Përgatitja e pijeve të nxehta – 31%
Pushimet e pirjes së duhanit – 28%
Mesazhe me tekst – 27%
Ngrënia e ushqimit – 25%
Bërja e ushqimit në zyrë – 24%
Thirrjet në telefon me partnerin / miqtë – 24%
Kërkimi për punë të reja – 19%
Në fakt, bërja e ushqimit dhe ngrënia e saj mori më shumë kohë sesa pritej – gjatë një dite pune 8 orëshe, një punonjës mesatar pranoi se kalonte 25 minuta duke përgatitur dhe konsumuar ushqimin dhe pijet.
Të anketuarit që pranuan se ishin fajtorë për disa shpërqendrime në punë ’u pyetën se sa kohë u merrnin shpërqendrimet e tyre nga puna dhe ata dhanë përgjigjet si më poshtë:
Kontrollimi i mediave sociale – 44 minuta
Leximi i faqeve të internetit të lajmeve – 1 orë e 5 minuta
Diskutimi i aktiviteteve të punës me kolegët – 40 minuta
Përgatitja e pijeve të nxehta – 17 minuta
Pushimet e pirjes së duhanit – 23 minuta
Mesazhe me tekst- 14 minuta
Të hani ushqime të lehta – 8 minuta
Bërja e ushqimit në zyrë – 7 minuta
Thirrjet telefonike me partnerin / miqtë – 18 minuta
Kërkimi për punë të reja – 26 minuta
Të anketuarit u pyetën, ‘A mendoni se mund ta kaloni ditën e punës pa marrë pjesë në ndonjë shpërqendrim?’ Për të cilën vetëm 35% pranuan se ‘po’ munden. Pjesa e mbetur prej 65% e të anketuarve besuan se ‘jo’ nuk munden.
Prej tyre, 54% shpjeguan se e bënin ditën e punës ‘më të durueshme’, kështu që produktiviteti gjatë punës, sipas tyre vjen pas këtyre shpërqendrimeve./Iconstyle.al/