Një studim i ri ka zbuluar se kuzhina meksikane nuk është vetëm një festë për shijen, por edhe një nxitës natyral i humorit. Sipas ekspertëve të ushqimit dhe nutricionistëve, shumë nga përbërësit tradicionalë të kuzhinës meksikane janë të lidhur drejtpërdrejt me rritjen e nivelit të serotoninës – substanca kimike e trurit që ndikon në mirëqenien emocionale dhe ndjenjën e lumturisë.
Për shembull, avokadot dhe fasulet janë të pasura me triptofan, një aminoacid i domosdoshëm për prodhimin e serotoninës. Domatet, përveç se japin shijen karakteristike të shumë gatimeve, ndihmojnë gjithashtu në mbështetjen e funksioneve të trurit që lidhen me humorin. Ndërkohë, specat djegës stimulojnë çlirimin e endorfineve — hormonet që trupi prodhon për të ulur stresin dhe për të përmirësuar ndjenjën e kënaqësisë.
Kombinimi i këtyre përbërësve me ngjyrat e gjalla, aromat e forta dhe ndjesinë sociale që shoqëron zakonisht një vakt meksikan, krijon një përvojë që shkon përtej shijes. Sipas studiuesve, ky është një ndër faktorët pse njerëzit shpesh ndihen më të gëzuar dhe të relaksuar pas një vakti meksikan.
Pra, kujtoni se keni nevojë për një “boost” natyral të humorit, ndoshta zgjidhja nuk është në kafeinë apo ëmbëlsira, por në një takos me avokado, fasule me pak shumë djegës!