Pirja e një sasie të madhe uji në baza ditore është e nevojshme gjatë gjithë vitit dhe veçanërisht në verë, gjatë së cilës trupi ynë humb vazhdimisht lëngje për shkak të djersitjes. Shishet e ujit të ripërdorshme dhe veçanërisht shishet termus, të cilat ruajnë një temperaturë konstante, na mbajnë të freskët gjatë gjithë ditës dhe janë një alternativë shumë e mirë për shishet plastike klasike, megjithatë ato mund të fshehin rreziqe për shëndetin tonë.
Mund të mendojmë se termusat janë gjithmonë të pastra, pasi i mbushim me ujë të pijshëm, por shpesh harrojmë se i sjellim në kontakt me mikroorganizmat që jetojnë në gojën tonë.
Prandaj, sa herë që pimë direkt nga shishja, transferojmë bakteret në shishe, e cila përfundon në enën e saj dhe për shkak të kushteve që mbizotërojnë brenda saj, këta mikroorganizma shumohen. Sipas një studimi të waterfilterguru.com, rezultatet e të cilit janë publikuar nga gazeta Independent, brenda një ene të vetme me ujë mund të krijohen koloni mikrobesh në një përqendrim shumë herë më të madh se ai që gjendet edhe në kapakun e një tualeti.
Shishet gjithashtu bien në kontakt me burime të tjera mikrobesh, si p.sh. brendësia e çantës sonë, dhe mikrobet gjithmonë mund të transferohen në to nëse i prekim pa i larë duart siç duhet. Mikroorganizmat mund të transferohen tek ata thjesht duke hapur kapakun, nëse duart tona nuk janë të pastra.
Përhapja e streptokokut, stafilokokut dhe E. coli brenda shisheve mund të shkaktojë, nëse konsumojmë përmbajtjen e tyre, probleme gastrointestinale, të vjella, probleme urinare e deri në pneumoni. Gjithashtu, çdo myk që do të rritet në pjesë të ndryshme të shishes mund të shkaktojë alergji dhe të rëndojë shëndetin e dikujt që vuan nga astma.
Sipas Dr. Donald Grant i Farmacisë së Pavarur, për të reduktuar rrezikun e sëmundjes, duhet të lajmë shishen tonë tërësisht pas çdo përdorimi:
Mbushni shishen me sapun dhe ujë të lëngshëm dhe tundeni ose lëreni të zhytet në një tretësirë detergjenti me ujë. Ne përdorim një sfungjer të pastër për ta pastruar dhe mos harrojmë kurrë pikat e ndjeshme ku mund të grumbullohen bakteret, si kapak apo kashtë të integruar. Sidomos për pjesën e poshtme të shishes dhe anët ku nuk arrin dot me sfungjerin klasik, mund të marrim një furçë speciale të gjatë të ngushtë, e cila pastron të gjithë sipërfaqen e saj të brendshme.
Dr. Grant këshillon gjithashtu, nëse nuk e kemi larë shishen prej disa ditësh, ta lëmë brenda natës në një tretësirë me 50% ujë dhe 50% uthull të bardhë. Më pas do ta shpëlajmë mirë dhe para se ta përdorim sërish të jetë tharë plotësisht.
Larja e shisheve është shumë e rëndësishme, por duhet të kemi kujdes edhe ku i ruajmë, duke shmangur vendet me shumë mikrobe, si çantat e palestrës. Gjithashtu, është mirë t’i mbushni vetëm me ujë, duke shmangur lëngjet që përmbajnë sheqer, i cili ushqen mikrobet.
Përkthyer nga Marie Claire