Ka ushqime që ne duhet t’i mbajmë larg vakteve tona ditore. Ushqime të tilla si pijet e gazuara, ëmbëlsira dhe biskota që përmbajnë ëmbëltues të cilët lidhen drejtpërdrejt me trurin.
Në vend të kësaj, duhet përqendrimi tek ushqimet e shëndetshme që janë të pasura me antioksidantë, vitamina dhe minerale është e provuar se ndihmojnë në kujtesë, fuqi dhe parandalimin e sëmundjeve. Këtu janë disa ushqime të shkëlqyeshme të shëndetshme për trurin që të japin një fuqi të vërtetë:
Arrat
Si burim i yndyrnave të shëndetshme, arrat janë të mira për zemrën dhe trurin tuaj. Ato përmbajnë një lloj acidi yndyror të famshëm, Omega-3. Një studim i bërë në vitin 2015 lidhi konsumin e lartë të arrave me rritjen e aftësive konjitive(njohëse).
Salmoni
Salmoni merr gjithmonë shumë vëmendje për elementet e shëndetshëm që përmban. Përveçse përmban Omega-3, ndihmon edhe në uljen e niveleve të beta-amiloidit në gjak. Beta-amiloidi është një proteinë e cila ndikon negativisht në trurin tuaj, deri në atë pikë sa mund të shkaktojë edhe sëmundjen e Alzheimerit. Një sëmundje kjo që lidhet me tepër me kujtesën dhe përqendrimin.
Shafran Indie
Shafranin mund ta përdorim si erëz në gatimet tona, por edhe çaj. Lajmi i madh është që shafrani, çon në përmirësimin e funksioneve të trurit.
Boronicat
Karakteristikat anti-oksiduese të tyre janë të fuqishme. Konsumimi i tyre i përditshëm përmirëson kujtesën dhe parandalon rënien e saj.
Domatet
Në përbërjen e trurit tuaj ka rreth 60% yndyrë. Lëndët ushqyese si domatja të cilat në tretje ndihmojnë në mbrojtjen e yndyrës natyrale, janë të rëndësishme për trurin.
Farat Chia
Janë një tjetër burim i yndyrnave të shëndetshme dhe acideve yndyrore, Omega-3, që siç thamë dhe më sipër janë përmirësues të fuqishëm të trurit.
Brokoli
Hulumtimet tregojnë se konsumimi i ushqimeve në ngjyrë të gjelbër ngadalëson rënien e aftësive konjitive. Këto perime të gjelbra, ashtu si brokoli, janë të pasura me vitamina A,K dhe fibra.
Mollët
Studimet kanë treguar se mollët kanë në përbërjen e tyre një lëndë të quajtur ‘quercetin’, e cila mbron neuronet e trurit tonë nga oksidimi. Zvogëlon vdekjen qelizore në tru dhe inflamacionin e neuroneve.