Konsumimi i shumë proteinave, fibrave dhe yndyrave në çdo vakt do të ndihmojë shumë për të bërë një ushqimin më të ngopshëm, kështu që nuk do të kërkoni vazhdimisht një mesvakt të lehtë. Edhe pse nuk ka shumë kërkime shkencore në lidhje me çështjen e kohës së vakteve për tretje optimale, këshillat e ekspertëve janë nga tre deri në pesë orë.
“Për një person mesatar, koha e vakteve në këtë mënyrë është ndoshta e duhura, sepse në këtë mënyrë ju u jepni zorrëve kohë për të përfunduar punën e tyre me vaktin e fundit”, thotë dietologia Amanda Sauceda.
Ashtu si tretja, sheqeri në gjak ndryshon vazhdimisht, varësish nga ajo çfarë hani dhe nga ajo që hani. Kur hani karbohidrate, sheqeri në gjak rritet dhe më pas bie ngadalë. Pritja shumë e gjatë midis vakteve, në intervalin prej gjashtë orësh ose më shumë, mund të krijojë disa simptoma të pakëndshme të sheqerit të ulët në gjak. Ju mund të ndiheni të mërzitur, të lodhur ose nervoz.
Cila është koha më e mirë për të mbajtur të qëndrueshme sheqerin në gjak?
Sipas dietologes, edhe ata me gjendje si diabeti dhe prediabeti mund të qëndrojnë në një hendek prej katër deri në gjashtë orë midis vakteve, përveç nëse mjeku i tyre këshillon ndryshe.
“Unë jam gjithmonë në mëdyshje të them nëse vaktet më të vogla apo më të mëdha janë më të mira për kontrollin e sheqerit në gjak sepse është individuale, por zakonisht mbështetem në tre vakte dhe një meze të lehtë,” thotë ajo.