Një dietë e pazakontë e viteve 1970 ka rikthyer interesin e përdoruesve të rrjeteve sociale. E njohur si “Wine and Egg Diet”, kjo metodë për humbje peshe u promovua nga revista Vogue dhe përfshinte kryesisht konsumimin e një shisheje vere në ditë dhe vezë të ziera. Sipas dietës tre-ditore, ky kombinim premtonte humbjen e rreth 5 paundëve në vetëm tri ditë.
Plani i dietës, i frymëzuar nga libri i Helen Gurley Brown Sex and the Single Girl (1962), përfshinte tre vakte të rrepta: mëngjesi – një vezë e zier fort, një gotë verë dhe një kafe e zezë; dreka – dy vezë të ziera dhe dy gota verë; darka – një biftek 150 gramësh, kafe dhe pjesa tjetër e shishes së verës. Megjithëse në atë kohë kjo dietë konsiderohej një metodë “magjike”, sot ekspertët e shëndetit e konsiderojnë të rrezikshme.
Sipas nutricionistëve, kjo dietë ofron vetëm 1,100 kalori në ditë, nga të cilat 43% vijnë nga alkooli, një nivel shumë i ulët për nevojat e një adulti. Konsumimi i sasive të mëdha të alkoolit dhe kafesë së zezë mund të shkaktojë dehidratim, mungesë lëndësh ushqyese dhe dobësi fizike, ndërsa vezët nuk kompensojnë humbjen e vitaminave dhe mineraleve.
Ekspertët theksojnë se kjo dietë nuk ofron balancë ushqimore dhe nuk mund të konsiderohet një mënyrë e shëndetshme për të humbur peshë. Sot, ajo mbetet më shumë një kuriozitet kulturor i viteve ’70, që reflekton obsesionin e kohës për humbje të shpejtë të peshës dhe eksperimentime ekstreme dietetike.