Në shumë raste, ne dyshojmë nëse duhet të përfshijmë ushqime të caktuara në dietën tonë për shkak të kontributit të tyre ushqyes dhe përfitimeve për trupin tonë. Megjithatë, një ushqim që nuk duhet të vihet në dyshim janë bishtajoret. Bishtajoret janë ideale dhe kanë vlerë të madhe ushqyese, por ka disa që mund të na ndihmojnë të arrijmë qëllime të caktuara. Ky është rasti i sojës për ata që, për shkak të objektivave të tyre sportive ose për shkak të moshës së tyre, duan të ruajnë një nivel optimal të masës muskulore.
Pse të konsumoni sojë
Soja është një bishtajore e lavdëruar nga shumë ekspertë, përfshirë Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë të Kombeve të Bashkuara (FAO), të cilët theksojnë se ato përmbajnë të gjitha aminoacidet thelbësore në sasitë e duhura, gjë që i bën ato të dallohen nga burimet e tjera të proteinave bimore dhe të barabarta me ato shtazore.
Aminoacidet esenciale nuk mund të prodhohen nga vetë trupi, megjithatë ato janë thelbësore për riparimin dhe rritjen e indeve tona, një veprim kyç për të rritur dhe përmirësuar masën muskulore. Përveç kësaj, rreth 40% e peshës së saj të thatë është proteinë, e cila i tejkalon shumë bishtajoret e tjera, dhe është gjithashtu një ushqim që absorbohet shumë në mënyrë efikase.
Si ta konsumoj?
Edhe pse përfitimet e sojës janë të shumta, mund të jetë e vështirë për ata që nuk i kanë konsumuar kurrë ato t’i përfshijnë në dietën e tyre të përditshme. Megjithatë, është më e lehtë nga sa mund të duket, dhe ju mund të krijoni kombinime të ndryshme dhe të shijshme.
Një nga më të zakonshmet, veçanërisht në dietat vegane ose vegjetariane, është konsumi i tofusë. Ky ushqim përgatitet nga qumështi i sojës dhe është një ushqim mjaft i gjithanshëm, me pak shije, që mund të përfshihet në pothuajse çdo përgatitje. Ekziston gjithashtu mundësia e tempeh ose qumështit të sojës , të cilat të dyja mund të përfshihen lehtësisht në çdo kohë të ditës.
Për ata që kënaqen me ngrënien e fasuleve të gjera, mund të provojnë një ushqim pak më të vogël, por të ngjashëm: edamame . Ky është soja dhe mund të hahet i skuqur, i zier, i gjallë… Mundësitë janë të pafundme.
Cilado qoftë ushqimi që zgjidhni, është e rëndësishme të kuptoni se duhet të konsumoni proteina gjatë gjithë ditës, pa çekuilibra të theksuara midis njërës dhe tjetrës. Përveç kësaj, proteina së bashku me karbohidratet pas ushtrimeve mund të ndihmojnë muskujt të rikuperohen më mirë dhe të rrisin sintezën e proteinave.