Nuk është thjesht një lajm alarmues. Është një paralajmërim për këdo që mendon se produktet dhe erëzat bimore janë gjithmonë “të shëndetshme”. Të dhënat e reja tregojnë se shumë kompani, kryesisht në SHBA, që shesin produkte bimore si pluhur proteinash dhe kanellë, përmbajnë nivele plumbi që i bëjnë disa produkte të papërshtatshme për konsum.
Vërehet se Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ( FDA ) ka lëshuar tashmë paralajmërime për 16 marka kanelle për shkak të niveleve të larta të plumbit që ato përmbajnë, ndërsa eksperti i ushqimit Darin Detwiler paralajmëron se etiketa “natyrale” ose “bimore” nuk do të thotë automatikisht siguri.
Shtesat bimore shihen nga shumë njerëz si një burim “i shëndetshëm” i proteinave, ndërsa kanella shihet si një shtesë ushqyese dhe e shijshme në ushqim . Megjithatë, realiteti në disa raste është i ndryshëm: Prodhimi dhe mungesa e rregulloreve për plumbin i bëjnë të dy produktet të prekshme nga ndotja me metale të rënda .
Sipas Consumer Reports , nivelet e plumbit në produktet me bazë bimore janë mesatarisht nëntë herë më të larta se ato në produktet e proteinave të qumështit dhe dy herë më të larta se ato në produktet e proteinave të mishit
Plumbi është i pranishëm natyrshëm në tokë, por dekada të tëra ndotjeje industriale, përdorimi i pesticideve, ndotja e ujit dhe aktiviteti minerar kanë rritur praninë e tij në të gjithë botën. Bimët e përdorura në formulat e proteinave e thithin lehtësisht plumbin , ndryshe nga produktet e qumështit të cilat kalojnë nëpër biologjinë shtazore dhe filtrohen deri në një farë mase nga vetë natyra.
E njëjta gjë vlen edhe për kanellën . Bimët nga vende të tilla si Sri Lanka dhe Vietnami janë gjetur në studimet e Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) dhe në kërkimet akademike që përmbajnë nivele të larta të plumbit , veçanërisht kur përzihen me ngjyra ose aditivë të kontaminuar.
Forma pluhur e përkeqëson problemin . Tharja dhe bluarja e barit ose erëzës përqendron të gjithë ndotësit , ndërsa përzierja e pluhurave të shumëfishta në një produkt rrit rrezikun që ndotja nga një përbërës të ndikojë në të gjithë formulën .
Plumbi është një metal i rëndë neurotoksik. Edhe sasi të vogla mund të shkaktojnë dëmtime të përhershme të trurit tek fëmijët , ndërsa tek të rriturit lidhet me sëmundje neurologjike, probleme me veshkat, çrregullime kardiovaskulare, ulje të pjellorisë dhe rënie njohëse tek të moshuarit. Shkencëtarët bien dakord: Nuk ka një nivel të sigurt ekspozimi për fëmijët .
Rregullorja në Shtetet e Bashkuara është e kufizuar. Nuk ka një rregull të vetëm federal për plumbin maksimal të lejuar në të gjitha ushqimet dhe shtesat dietike, përveç rasteve të veçanta për fëmijët.
Paralajmërimi është i qartë: Konsumatorët nuk mund të mbështeten vetëm në etiketën “natyrale” ose “perime” për sigurinë e ushqimeve dhe suplementeve të tyre. Plumbi fshihet në produktet e përditshme , nga proteina që shtojmë në smoothiet tona deri te pluhuri i kanellës që shtojmë në mëngjesin tonë. Rregullore më të rrepta, kontrolle të përbërësve dhe edukimi i konsumatorit janë të nevojshme për të parandaluar që “zgjedhja e shëndetshme” të bëhet një rrezik serioz për shëndetin.