Kripa dietike është thelbësore për funksionimin e trupit tonë, sepse është e pasur me natrium, një mineral që ndihmon në ruajtjen e përmbajtjes së ujit dhe ekuilibrit të pH të trupit tonë.
Kripa është gjithashtu thelbësore gjatë shtatzënisë, pasi ndihmon në sigurimin e sasisë së lëngjeve të nevojshme për zhvillimin e foshnjës. Por marrja e tepërt e kripës nga gratë shtatzëna mund të shkaktojë probleme.
Pse është e rëndësishme marrja e kripës gjatë shtatzënisë?
Pa kripë, nervat, muskujt dhe organet tuaja nuk do të funksiononin siç duhet. Gjatë shtatzënisë, lëngjet e trupit rriten për të mbështetur rritjen e foshnjës dhe natriumi luan një rol të rëndësishëm në këtë. Prania e jodit në kripën e tryezës është thelbësore për zhvillimin e trurit të fetusit dhe sistemit nervor.
Mungesa e jodit gjatë shtatzënisë mund të jetë shkaku i lindjes së vdekur (vdekja në mitër), zhvillimi jonormal i trurit, aborti dhe komplikime të tjera.
Një studim më tej zbuloi se marrja e pamjaftueshme e kripës gjatë shtatzënisë rezultoi në peshë të ulët të lindjes. Sidoqoftë, shmangni suplementet e jodit, pasi ato mund të jenë të dëmshme për fëmijën e palindur.
Cila është sasia e duhur?
Prandaj, gjatë shtatzënisë, kripa është thelbësore, por në sasi të arsyeshme. Marrja ditore duhet të jetë së paku 3.75 g me një kufi të sipërm prej 6 g.
Konsumimi i tepërt mund të shkaktojë efekte të padëshiruara.
Ënjtje e kyçeve të këmbëve
Presioni i lartë i gjakut ose preeklampsi
Humbja e kalciumit (përmes urinimit)
Shumë ushqime të përpunuara dhe ushqime të gatshme përmbajnë sasi të larta kripe. Edhe disa ushqime me shije të ëmbël përmbajnë më shumë kripë sesa mund të mendoni.
Është mirë që gjithmonë të lexoni etiketën e një produkti për të kontrolluar përmbajtjen e tij të kripës. Në vend të kësaj, zgjidhni ushqime të freskëta dhe të gatuara.
Disa burime të shëndetshme të natriumit përfshijnë arrat e pakripura, shpendët, peshkun, frutat, jogurtin e thjeshtë, vezët, qumështin dhe perimet.