“A e ushqen sheqeri kancerin?”– Kjo është një nga pyetjet më të shpeshta që marrin shumica e mjekëve onkologë dhe dietologëve. Ndërsa shkencëtarët vazhdojnë të hetojnë lidhjen midis marrjes së sheqerit dhe kancerit, ai vazhdon të jetë një burim pasigurie dhe frike për shumë pacientë me kancer.
Sheqeri vjen në shumë forma të ndryshme, më e thjeshta është një molekulë e thjeshtë e quajtur glukozë. Të gjitha qelizat, duke përfshirë qelizat e kancerit, përdorin glukozën si lëndë djegëse kryesore.
Glukoza vjen nga çdo ushqim që përmban karbohidrate, duke përfshirë ushqimet e shëndetshme si perimet, frutat, drithërat dhe produktet e qumështit. Glukoza gjithashtu vjen nga karbohidratet e rafinuara dhe sheqernat e shtuara, si buka e bardhë, makaronat, ëmbëlsirat dhe pijet me sheqer.
Roli i sheqerit në kancer
Ideja që sheqeri apo glukozamund të ushqejë rritjen e qelizave të kancerit, bën që disa njerëz të shmangin, pa arsye, të gjitha ushqimet që përmbajnë karbohidrate. Kjo qasje supozon se nëse qelizat e kancerit kanë nevojë për glukozë, atëherë heqja e saj nga dieta e personit do të ndalojë gjithashtu rritjen e tyre.
Fatkeqësisht, nuk është aq e thjeshtë. Narrativa “sheqeri ushqen kancerin” daton në vitet 1920 , kur një fiziolog gjerman vuri re se disa qeliza kanceroze konsumonin më shumë glukozë sesa qelizat e shëndetshme. Menjëherë pas kësaj, u shfaqën dieta me pak sheqer që pretendonin se shëronin kancerin.
Sondazhet e fundit nga Shtetet e Bashkuara dhe Evropa tregojnë se rreth një e treta e pacientëve me kancer shmangin në mënyrë aktive sheqerin.
Megjithatë, megjithëse ekspertët thonë se dietat e pasura me sheqerna të shtuara mund të rrisin rrezikun e kancerit, ndërprerja e sheqerit në fakt nuk lufton tumoret ekzistuese.
Të gjitha qelizat tona të shëndetshme kanë nevojë për glukozë për të funksionuar dhe nuk ka asnjë mënyrë që trupi ynë t’i lejojë qelizat e shëndetshme të kenë glukozën që u nevojitet, por jo t’ia japë atë qelizave kancerogjene.