Në një shoqëri ku ritmi është gjithnjë e më i shpejtë dhe stresi i përditshëm është bërë normë, ushqyerja emocionale po kthehet në një prej zakoneve më të zakonshme – dhe më të padukshme – që ndikon në shëndetin fizik e mendor të njerëzve.
Termi “ushqyerje emocionale” i referohet tendencës për të ngrënë si reagim ndaj emocioneve, veçanërisht atyre negative, si stresi, ankthi, mërzia apo vetmia – dhe jo për shkak të urisë reale. Shpesh, kjo sjellje çon në konsum të tepruar të ëmbëlsirave, fast food-it ose produkteve me shumë karbohidrate dhe yndyrna.
Psikologët shpjegojnë se në këto raste, ushqimi shërben si një “ngushëllues afatshkurtër”, por që më pas sjell ndjesi faji, peshë të tepërt dhe cikël të vazhdueshëm ankthi.
“Trupi nuk ka nevojë për ushqim kur zemra është ajo që ka dhimbje,” – thotë një psikologe.
Si ta kuptoni nëse jeni duke ngrënë emocionalisht?
•Hani papritur, edhe kur nuk jeni realisht të uritur
•Ndiheni më mirë menjëherë pas ngrënies
•Zgjidhni ushqime të veçanta “komforti”, si çokollata, brumërat apo patatinat
•Ndiheni në faj pas konsumit
Çfarë mund të bëjmë?
Ekspertët rekomandojnë ndalimin për disa minuta para se të hani, për të pyetur veten: “A jam i uritur, apo po përpiqem të shmang ndonjë emocion?” Alternativa të shëndetshme për të përballuar emocionet janë aktiviteti fizik, meditimi, shëtitjet në natyrë apo bisedat me njerëz të afërt.
Në një kohë kur kujdesi për shëndetin mendor është po aq i rëndësishëm sa ai fizik, ndërgjegjësimi për ushqyerjen emocionale është hapi i parë drejt ndryshimit.
Duket se frigoriferi nuk është gjithmonë zgjidhja – ndonjëherë ajo fillon nga vetja.