1.Bananet janë radioaktive

Është i njohur fakti që bananet përmbajnë shumë potasium, shumë i nevojshëm për disa funksione të trupit. Por është pak i njohur fakti që një pjesë shumë e vogël e potasiumit është izotopi potasium 40 radiokativ i paqëndrueshëm. Ndonëse tani po mendoni për “kërcënimin” që mund të ju vijë nga ngrënia e bananes, por ju duhet të gjeni vend për 10 milionë banane njëherësh që të ketë efekt letal.

2. Bananet i bëjnë bletët të çmenden

Acetati izopentil është një përbërës organik që gjendet tek bananet dhe tek feromonet e bletëve.
Bletët dhe insektet e tjerë mbështeten tek feromonet për të komunikuar dhe kur ka kërcënim një nga mesazhet që çojnë nëpërmjete feromoneve është “sulm”.
Acetati izopentil është vetëm një përbërës i feromoneve për sulm, por ka shije të athët, ç’ka është dhe arsyeja se pse pas pickimit ju shpesh ndjeni një erë bananeje rreth pjesës që djeg. Ky acetat është më i fuqishëm tek bananet e freskëta, por zbehet pasi piqet fruti, kështu shmangni ngrënien e tyre afër bletëve, zgjidhni ndonjë të pjekur shumë.

3.Shumë energji për një frut

Nuk është surprizë që vrapuesit shpesh konsumojnë banane para maratonave për të marrë shumë energji.

4.Zgjidhje për buzëqeshjen tuaj

Bananet ju bëjnë të buzëqeshni për shumë arsye; kanë shije të mirë, të shëndetshme dhe për shkak të potasiumit ju zbardhin dhëmbët. Merrni një banane jo të pjekur mirë, pak në të gjelbër dhe me lëkurën e saj fërkoni dhëmbët më të para se t’i lani me furçë.

5.Njerëzit konsumojnë shumë banane

Sipas të dhënave njerëzi konsumojnë pa fund banane duke u rrotulluar tek shifra të paktën 2 në javë.
Mos të flasim pastaj për vendet ku rritet, në Ugandë për shembull një person konsumon 190 kg banana në vit.

6.Duken njësoj, sepse janë njësoj

Bananet janë një frut infertil. Çka do të thotë që kur një fermer do të shtojë pemët e bananes, nuk mund të mbjellë fara, por merr një pjesë nga një pemë tjetër dhe e mbjell veçmas.