Bota feston sot Ditën Ndërkombëtare të Kafesë, si çdo vit, më 1 tetor. Kjo ditë synon të festojë dashurinë që kanë njerëzit për pijen e dashur, të pasur me kafeinë. Çdo vit, Dita Ndërkombëtare e Kafes përmban një temë dhe qëllim. Tema për këtë vit është “Kafja, rituali juaj i përditshëm, udhëtimi ynë i përbashkët”.
Kafeja është një nga pijet më të konsumuara në botë dhe studimet tregojnë se ka efekte të shumta shëndetësore, si dhe një ndikim të konsiderueshëm ekonomik. Një rishikim i gjerë i 127 studimeve tregon se konsumimi i rregullt i kafes mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit, diabetit të tipit 2, sëmundjes së Parkinsonit dhe goditjes në tru, duke përmirësuar gjithashtu humorin dhe kujtesën.
Megjithatë, është e rëndësishme të mos kalohet konsumimi i më shumë se 400 mg kafeinë në ditë. Kjo mund të rritë ndjeshmërinë ndaj sëmundjeve kardiovaskulare.
Kafeja është më shumë se thjesht një pije. Është një fenomen kulturor që nxjerr si përfundim bashkësinë shoqërore dhe lidhjen e komunitetit. Në Paris, ka disa ceremoni të çuditshme etiopiane të kafesë dhe disa kafene të modës që e marrin kafen si një pjesë të domosdoshme të jetës së tyre të përditshme.
Kafeina, përveçse ofron energji, ndihmon në përmirësimin e mikrobiomës së zorrëve dhe stimulon rritjen e baktereve të dobishme. Një konsum optimal është 2-3 filxhanë në ditë, ndërsa shtimi i erëzave natyrale mund të përmirësojë shëndetin e kafesë. Kafeja e zezë preferohet më shumë, ajo përmban më shumë antioksidantë se variantet me qumësht dhe pjekjet më të lehta ruajnë më shumë përbërës të dobishëm.
Në vendin tonë, sektori i kafesë përballet me sfida të reja, duke përfshirë rritjen e çmimeve të produkteve ushqimore dhe ndryshimet në sjelljen e konsumatorëve. Në periudhën pas pandemisë përfaqësuesit e Shoqatës së Bareve dhe Restoranteve kanë theksuar se çmimet e produkteve bazë janë në rritje.