Thjerrëzat janë një lloje bime e njohur dhe konsiderohen si një ushqim me vlera ushqyese. Fara e ngërnshme e thjerrzës përmban 60% karbohidrate dhe 25% proteina.
Një gjysmë filxhani me thjerrëza të gatuara përmban:
Kalori: 116
Karbohidrate: 20g
Proteina: 9g
Yndyrë: 0.4g
Fibra: 8g
Kalcium: 19 miligramë
Magnez: 36 mg
Kalium: 369 mg
Hekur: 3.3 mg
Zink: 1.3 mg
Fosfor 181 mg
Selen: 2.8 mcg
Kolinë: 33 mg
Lizina: 0.6 g
Thjerrëzat kanë glicemi të ulët dhe natyrisht pa gluten që do të thotë se ato mund të përshtaten në shumë dieta.
Megjithatë disa njerëz mund të kenë nevojë të marrin disa masa paraprake. Për shkak të përmbajtjes së lartë njerëzit me çrregullime të caktuara të tretjes mund të kenë nevojë të kufizojnë ose të shmangin ngrënien e thjerrëzave.
Mbi gjysma e përmbajtjes së tyre janë karbohidrate, kështu që thjerrëzat nuk konsiderohen të përshtshme për këto.
Por a janë ato të mira për ju?
Përveç vitaminave, mineraleve dhe makronutrientëve, thjerrëzat përmbajnë gjithashtu fitokemikale dhe komponime të tjera bioaktive.
Ushqyesit dhe fitonutrientët që gjendjen në thjerrëza kanë veti antioksiduese, anti -inflamatore, mbrojtëse të zemrës, antidiabetike, antikancerogjene dhe të tjera thelbësore. Këto veti mendohet se ndihmojnë në trajnimin e menaxhimin e kushteve të caktuara shëndetësore.